Ja tevi pieķertu pie ledusskapja pusnaktī, kas būtu tavās rokās – salda uzkoda vai kaut kas sāļš? Bet vai esi kādreiz aizdomājies, kurš no šiem kārumiem patiesībā vairāk kaitē tavai veselībai? Vai sāls šķipsna ikdienas ēdienkartē ir sliktāka par cukura karoti tējā? Noskaidrosim! Trīs ārsti no dažādām nozarēm – kardiologs Ņikita Nazarenko, nefroloģe Ieva Ziediņa un dermatoloģe Karīna Zavorina – atklāj, kādas sekas uz sirdi, ādu un nierēm atstāj šie divi "ļaundari" un kurš no tiem patiesībā ir mūsu lielākais ienaidnieks...
Kas ir sliktāks sirds veselībai – sāls vai cukurs?
Kardiologs Ņikita Nazarenko, komentējot sāls un cukura ietekmi, uzsver: "Runājot par šiem diviem "ļaundariem", neatkarīgi, vai runājam par sāli vai cukuru, ir svarīgi norādīt, ka pārmērīgs šo vielu patēriņš kaitē gan sirds veselībai, gan organisma veselībai kopumā." Turpinājumā ārsts sniedz detalizētāku salīdzinājumu par katras vielas ietekmi.
Sāls un sirds
Pētījumi pārliecinoši apstiprina, ka pārmērīga sāls uzņemšana būtiski ir saistīta ar arteriālās hipertensijas un paaugstināta asinsspiediena risku. Šī ietekme norisinās caur nieru hormonālo sistēmu, kas paaugstināta sāls līmeņa dēļ sekmē spiediena palielināšanos, kas savukārt veicina hipertensijas attīstību. Hipertensija pati par sevi ir būtisks riska faktors nopietnām sirds slimībām – gan sirds mazspējai, gan infarktam un insultam. Teju jebkurai sirds slimībai, jo tiek ietekmēts gan sirds muskulis, gan asinsvadi visā organismā (tai skaitā sirdī!).
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv