Tas atklāts, Nīderlandes pētniekiem veicot eksperimentu, kurā piedalījās 15 cilvēki vecumā ap 30 gadiem.
Pētījuma dalībnieki trīs dienu laikā izmēģināja trīs dažādas ēdienkartes, no kurām viena tika bagātīgi papildināta ar čili pievienošanu ēdieniem, kā arī dalībniekiem pēc maltītēm bija jānobauda pica ar čili.
Rezultātā tika secināts, ka tad, kad maltītes, kas sastādīja vēlamo dienas kaloriju normu, tika papildinātas ar čili, 75 procenti pētījuma dalībnieku apēda par 30 procentiem mazāk picas, kā arī norādīja augstāku sāta sajūtu pēc parasto ēdienu baudīšanas.
Pētījuma vadītāji šo tendenci skaidro ar čili spēcīgo garšu un asumu, kas liek ēst lēnāk un košļāt ilgāk, tā ātrāk rodoties sāta sajūtai. Tāpat asa ēdiena baudīšanas laikā vairāk tiek dzerts ūdens, kas arī piepilda kuņģi.