Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kā pierādīts zinātniskos pētījumos, uzturā lietotajiem pārtikas produktiem ir cieša saistība ar cilvēka dzīves ilguma pieaugumu vai, tieši pretēji, īsāka mūža nodzīvošanu. Minēto secinājumu grāmatā "Ēst, lai dzīvotu", kas iznākusi apgādā "White Book", aplūkojis arī tās autors Dr. med. Džoels Fūrmans. Turpinājumā piedāvājam fragmentu no autora darba, kas sniedz arī citus kvalitatīva un ilga mūža saglabāšanā vērtīgus ieteikumus.

(..) Kas ir ilgmūžības eliksīrs?

Atbilde ir – svaigi lapu dārzeņi, parasti saukti par salātiem. Lapu dārzeņos, piemēram, romiešu salātos, galviņkāpostos, lapu kāpostos, Šveices mangolda lapās un spinātos, no visiem pārtikā lietojamiem produktiem ir vislielākais uzturvielu daudzums.

Lielākā daļa dārzeņu satur vairāk uzturvielu, rēķinot uz vienu kaloriju, nekā jebkurš cits produkts, un dārzeņos ir visas nepieciešamās aminoskābes.

Piemēram, romiešu salātos, kuros 18% kaloriju izcelsme ir tauki un gandrīz 50% – proteīni, ir jaudīga, ar simtiem vēzi apkarojošu fitovielu bruņota spēkstacija, kas aizsargā mūs no dažādām slimībām.

Būt veselīgam cilvēkam ar izturīgu organismu nav veiksme, bet gan nopelns.

Pārskatot 206 cilvēku populācijas pētījumus, ir pierādīts, ka no visiem labvēlīgajiem pārtikas produktiem tieši svaigu augu valsts produktu lietošanai uzturā ir spēcīgākā pretvēža iedarbība.

Atgādinājums uz ledusskapja

Dr. med. Džoels Fūrmans iesaka saviem pacientiem izvietot uz ledusskapja lielu uzrakstu, kas atgādina: "Galvenais ēdiens ir salāti".

Ar salātiem tiek domāts jebkurš augu valsts produktu, kas ēdams svaigs vai nekarsēts. Piemēram, bļoda ar aukstu pastu, kas slacīta ar olīveļļu un sajaukta ar šķipsniņu dārzeņu, šai gadījumā nebūt nav salāti.

Ārsts mudina apēst divas milzīgas porcijas salātu dienā, un ik dienas notiesāt veselu galviņu romiešu vai citu zaļo salātu. Viņš iesaka piecelties, uzrakstīt šo uzrakstu un piestiprināt to pie ledusskapja tūlīt pat – ja atliksiet to tagad, aizmirsīsiet vispār.

Ar zaļajiem augu valsts produktiem jūs varat paēst, pat pārēsties un vienlaikus neuzņemt liekas kalorijas. Savukārt dzīvnieku valsts produkti ir bagāti kalorijām un nosacīti nabagi uzturvielām, īpaši tām, kurām ir pretvēža iedarbība. (..)

Grāmata "Ēst, lai dzīvotu"

Izdevniecības "White Book" izdotā dr. med. Džoela Fūrmana grāmata "Ēst, lai dzīvotu", ir padziļinātas izpratnes veicinošs materiāls par ēšanas paradumiem, to ietekmi uz katra cilvēka veselību un mūža ilgumu.

Tas ir darbs, kas niansēti aplūko cilvēka ēšanas prasmi, vajadzības un galvenās pieļautās kļūdas. Grāmata, kas augsti novērtēta gan lasītāju, gan ārstu vidū, ir savas nozares celmlauzis - nebijusi alternatīva milzīgajam neefektīvu diētu un svara nomešanas metožu klāstam.

Tā piedāvā pārliecinošu, zinātnisku un praktisku pieeju svara samazināšanai un veselības un dzīvesprieka saglabāšanai, informē izdevēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!