"Parasti pirms treniņiem ēdu maizi, olas, salātus, sieru, biezpienu un putras. Pēc iespējas dažādoju ēdienkarti, lai katru dienu neēstu vienu un to pašu produktu. Pirms sacensībām vairāk ēdu pastu, ko visbiežāk lietoju kopā ar vistas fileju. Šis ēdiens satur labos ogļhidrātus, kas pārstrādājas lēni un ilgstoši papildina enerģijas rezerves," par savu ēdienkarti stāsta Laura Ikauniece, Latvijas vieglatlēte.
Uztura speciāliste Inga Pūce papildina: "Ne tikai profesionāliem sportistiem, bet ikvienam aktīvam cilvēkam vajadzētu izvēlēties produktus ar zemu glikēmisko indeksu (GI), kas nodrošina ilgāku sāta izjūtu."
I. Pūce iesaka 11 produktus, kas būtu iekļaujami ikviena sportista ēdienkartē:
- pilngraudu maize;
- pilngraudu pasta (makaroni);
- visu veidu pākšaugi un lēcas;
- griķu, rīsu un miežu putraimi;
- auzu pārslas;
- dārzeņi, kas paaugstina organisma sārmainību, piemēram, gurķi, pētersīļi, dilles, selerija, skābenes, spināti, diedzētas sēklas, burkāni, zaļie pipari, lapu salāti, tomāti, sviesta pupiņas, bietes, redīsi, baklažāni, cukini, jūras kāposti;
- augļi, kas paaugstina organisma sārmainību, piemēram, citroni, laimi, melones, vīnogas, avenes, nektarīni, kivi, papaijas, āboli, bumbieri, banāni, skābie ķirši, ananāsi;
- svaigpiens, sviests, kefīrs, paniņas, jogurts bez piedevām;
- biezpiens, svaigais siers;
- rieksti;
- gaļa (putnu, jēra, meža dzīvnieku gaļa, aknas) un zivis (visu veidu zivis, austeres, ikri).
"Oktobris ir Pasaules pastas mēnesis – īstais brīdis atcerēties par šo viegli pagatavojamo un vērtīgo pārtikas produktu. Pilngraudu pasta satur gana daudz vērtīgo uzturvielu. Tajā ir saliktie ogļhidrāti ar zemu GI, minerālvielas (fosfors, kalcijs, magnijs), kas atbild par muskuļu darbību, un mikroelements selēns, kas uzlabo imunitāti.
Pilngraudu pastā ir arī šķiedrvielas, kas palīdz izvadīt no organisma toksīnus. Tā satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, E un B vitamīnus, kā arī minerālus un antioksidantus," saka Kristaps Amsils, AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs.