Siltais laiks un saulīte šogad dabu atmodinājuši īpaši agri – jau februāra otrajā pusē sētmalēs bija manāmi sniegpulkstenīši, bet no Kurzemes ziņoja, ka ieurbtas jau pirmās kļavas. Pašlaik sulas tek pilnā sparā un laiks tās izbaudīt, uzlabojot arī veselību un atgūstot enerģiju.
Kļavu sula ir dabas limonāde, jo tā var saturēt līdz pat 10% cukura, parasti gan tas ir ap 3%. Ne velti no tās iegūst dabīgo saldinātāju - kļavu sīrupu. Tāpēc sulu dzeršana var ne tikai veldzēt slāpes, bet arī sniegt enerģiju, stāsta uztura speciāliste Eva Kataja. “Kļavas sulu dzeršana pavasarī noteikti ir laba doma, jo tā satur gan minerālvielas, gan enzīmus, dažādas organiskās skābes un citus savienojumus, kas labvēlīgi ietekmē mūsu organismu. Tā kā pavasarī organisms nereti ir saguris, papildu uzturvielu piegāde nāks tikai par labu. Protams, minerālvielu koncentrācija nav pārāk liela, taču proporcionāli visvairāk kļavu sulā ir mangāns un kālijs, un nedaudz ir arī magnijs un kalcijs.”
Kļavu sulā esošais dabīgais cukurs, organiskās skābes, miecvielas, vitamīni un citas bioloģiski aktīvās vielas var palīdzēt mazināt sāpes un stīvumu locītavās, kā arī uzlabot gremošanu. Sulai piemīt tonizējoša, urīndzenoša, pretiekaisuma, atkrēpošanas, organismu spēcinoša un brūces dziedinoša iedarbība. Līdzīgi bērzu sulai, tā veicina vielmaiņu atkritumproduktu izvadīšanu. Šī sula atšķirībā no bērzu sulas ir jāizdzer uzreiz un nav ilgstoši glabājama.