Salāti
Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam aktuālām kļūstot dažādām svara zaudēšanas metodēm, sabiedrībā popularitāti šobrīd iemantojusi pegānu diēta. Ēšanas plāna pamatā ir principi, kas aizgūti no vegānu un Paleo diētām, tās it kā kombinējot. Kā skaidro uztura speciālisti, pegānu diēta ir vienkārša un veselīga metode, kā samazināt ikdienā uzņemto taukvielu un cukura daudzumu, tai pat laikā baudot gardas un figūrai draudzīgas maltītes, vēstī "Women's Health".

Lai noskaidrotu, vai ārvalstīs šobrīd populārā diēta patiesi nekaitē organismam un tās priekšnoteikumi ļauj nodrošināt organismu ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām, vērsāmies pie uztura speciālistes Evas Katajas.

"Pirmajā acu uzmetienā šis uztura režīms šķiet diezgan veselīgs, jo no ikdienas ēdienkartes tiek izslēgti rūpnieciski ražoti produkti, kas satur daudz cukura, sāls, hidrogenētu tauku un dažādas pārtikas piedevas. To vietā galvenais uzsvars tiek likts uz dabīgiem produktiem. Priecē tas, ka šo režīmu ir atļauts pielāgot individuālām vajadzībām, jo fiziski aktīviem cilvēkiem varētu rasties problēmas.

Protams, man nepatīk tas, ka nav atļauti piena produkti, kas ir lielisks olbaltumvielu avots, piemēram, biezpiens, un arī raudzētie piena produkti, kas ir bagāti ar pienskābajām baktērijām. Neredzu reāli zinātniski pamatotu iemeslu, lai atteiktos no bietēm, burkāniem un citiem ar cieti bagātiem produktiem. Diētas plānā minēts, ka tiem ir augsts glikēmiskais indekss, taču to var samazināt, kombinējot konkrētos produktus ar citiem taukiem un olbaltumvielām bagātiem produktiem.

Tomēr, lai arī šis ēšanas plāns nav zinātniski pamatots, tas nešķiet pārāk drastisks un, sabalansējot ēdienkarti no atļautajiem produktiem (vajadzības gadījumā lietojot arī uztura bagātinātājus), iespējams panākt veselīgu svara zudumu un uzlabot pašsajūtu," pegānu diētu raksturo Kataja.

Lūk, diētas detalizētāks raksturojums, kas, iespējams, noderēs tev, veidojot savu veselīga uztura plānu.

Kā skaidro pegānu diētu atbalstošie speciālisti, tā ir vienkāršota Paleo diētas versija, kurā lielāks uzsvars tiek likts uz dārzeņu iekļaušanu ēdienkartē. Tāpat tās sastāvā ir augļi, graudaugi, zaļumi un nepiesātinātajām taukskābēm bagāti produkti, diētu nelielā daudzumā papildinot arī dzīvnieku valsts produktiem.

Viens no būtiskākajiem pegānu diētas priekšnoteikumiem ir tādu produktu iekļaušana uzturā, kam ir zems vai vidējs glikēmiskais indekss – 55 līdz 69 punkti. Tādējādi, kā skaidro diētas veidotāji, tiek kontrolētas cukura līmeņa svārstības organismā, neļaujot tam strauji pieaugt un mazināties, attiecīgi, radot nevienmērīgu enerģijas pieplūdumu, kas rezultējas nogurumā.

Pegānu diētā iekļautie vēlamākie produkti ir vājpiens, bezpiedevu jogurts, āboli, plūmes, apelsīni, persiki, saldie kartupeļi, auzu pārslas, klijas, tvaicēti rīsi, rupjmaize, pilngraudu makaroni, lēcas, pupiņas un zirņi, kā arī banāni, ananasi, rozīnes, brūnie rīsi, kuskuss, kviešu pilngraudu produkti un maize, rudzu maize u.c.

25 procentus pegānu diētas ēdienkartes veido liesi un olbaltumvielām bagāti produkti – vistas un liellopu gaļa, olas un jūras veltes.

Tāpat konkrētajā uztura plānā paredzēts uzņemt nepiesātinātajām taukskābēm bagātus produktus – avokado, olīveļļu un riekstus.

Skaidrojot pegānu diētas panākumu atslēgu, dietologi uzsver tajā iekļauto produktu spēju ilgstoši nodrošināt sāta sajūtu un vienmērīgu enerģijas līmeni, nerodoties nogurumam un kārei pēc cukurotiem našķiem.

Jāpiebilst, ka cilvēkiem, kuri ikdienā nodarbojas ar augstas intensitātes fiziskajām aktivitātēm, iespējamas dažādas diētā iekļauto un atļauto produktu variācijas, lai nodrošinātu pietiekamu olbaltumvielu, dzelzs, kalcija un cinka uzņemšanu.

Kā skaidro pegānu diētas atbalstītāji, viens uztura plāns nekad nederēs ikvienam cilvēkam, tāpēc, izvēloties veidot savu ēdienkarti saskaņā ar pegānu diētas pamatprincipiem, jāizvērtē gan savas veselības stāvoklis, gan dzīvesveids, pielāgojot ēdienkarti individuālām vajadzībām.

Vairāk informācijas par pegānu diētu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!