salāti sieviete laime ēdiens virtuve uzturs diēta
Foto: Shutterstock
Rudenī daba, kā ierasts, uzpošas, kļūstot kā nerātna dāma, kas ietērpusies viskošākajās un spilgtākajās drānās. Tomēr tas nav uz ilgu laiku, jo trakulīgais rudens vējš ar katru dienu kļūst arvien nekaunīgāks, griežot vērpetēs krāsainās lapas, lai jau drīz no košā skaistuma vairs nepaliktu teju ne miņas.

Raugoties no astroloģiskās puses, oktobris salīdzinājumā ar septembri solās būt mierīgāks. Pat atslodzes dienas šomēnes būs īsākas. Piemēram, dilstoša un augoša Mēness atslodze iekrīt pārsvarā nakts stundās, kas nozīmē, ka to ievērošana nesagādās teju nekādas grūtības.

Arī par skaistumu un dažādām baudām atbildīgā planēta Venera no 9. oktobra atradīsies ieturētajā Jaunavas zīmē, kas liks arī mums pret visām dzīves baudām, tostarp arī ēšanu, izturēties mazliet vienaldzīgāk.

Lielāku nozīmi piešķirsim nevis tam, cik ēdiens ir garšīgs vai skaists, bet gan tam, cik tajā ir kaloriju, minerālvielu un vitamīnu un cik tas ir veselīgs. Tieši tāpēc šis periods ir ļoti labvēlīgs savas ēdienkartes pārskatīšanai, sakārtošanai un, nepieciešamības gadījumā, arī kādas speciālas, veselību uzlabojošas diētas uzsākšanai.

No 1. oktobra līdz 13. oktobrim un mēneša pēdējās dienās pēc 28. oktobra Mēness dils, tāpēc šajā laikā, ierobežojot sevi ēšanā, liekie kilogrami pazudīs ātrāk.

Savukārt no 13. līdz 27. oktobrim Mēness augs. Un arī viss, ko lietosim uzturā, uzreiz ies labumā. Tāpēc šajā laikā rūpīgāk jāseko tam, ko un cik daudz apēdam.

Raksta turpinājumā iepazīsties ar atslodzes dienu sadalījumu šī gada oktobrim, kā arī veselīgu maltīšu receptēm, ko vari pagatavot no bagātīgajām rudens veltēm.

Kāposti kreptīgās zupās, sautējumos, salātos un ne tikai. Ducis ideju sātīgām vakariņām

Foto: Shutterstock
Kamēr vēl kraukšķīgais dārzenis
kāposts
nav sagatavots ieskābēts, tas jāpagatavo kādā karstā un sātīgā
zupā
, kreptīgā
sautējumā
vai kraukšķīgos salātos. Tā kā
īpaši izcēlām jau pirms kāda laika, šoreiz kārta citiem ēdieniem, kuros likt vitamīniem bagātās kāpostu lapas, lai gardi nošmakstinātu vakariņās.

Kārumi bez kviešu miltiem. Kūkas, kēksi un kārtojumi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ir dažādi iemesli, kādēļ vēlamies desertu vai kūciņu bez miltiem. Kāds nedrīkst ēst miltu izstrādājumus, kāds cenšas ierobežot saldumus, kuros izmantoti milti, bet kāds vienkārši vēlas gaisīgu un vieglu desertu.

Sātīgas, aromātiskas un karstas – 19 rudenīgas zupu receptes lietainam vakaram

Foto: Shutterstock
Kad rudens drēgnums mūs sasniedzis tā pamatīgi un vēderā likt gribas vien ko karstu, smaržīgu un garšīgu,
zupas
būs īstā izvēle. Tagad, kad teju visa raža novākta, varam izmantot rudens dārzeņus –
kartupeļus
,
ķirbjus
,
kāpostus
,
kabačus
,
burkānus
un
bietes
, un likt tos lietā kādā sātīgas zupas katlā. Garšas dažādībai, variējam ne tikai ar zupā izmantotajiem dārzeņiem, bet arī
gaļu
.
Piešaujam
zupai klāt
vistas gaļu
, pagatavojam frikadeles no
liellopa gaļas
vai uzvāram tajā pa kādai
cūkgaļas ribiņai
.

Rudenīgie dārzeņu un gaļas sautējumi: divi duči ideju ikvienai gaumei

Foto: Shutterstock
Kas gan var būt ērtāks, kā bagātīgu un gardu maltīti sagatavot vienā katlā, tādēļ sautējums ir iecienīta maltīte ikvienai saimniecei visā pasaulē. To var sutināt vai nu katlā uz plīts vai ielikt cepeškrāsnī salīdzinoši zemā temperatūrā un pēc dažām stundām iegūt maģiski smaržojošu ēdienu.

Notvērām sēņu brīdi! 19 gardas idejas meža velšu pagatavošanai

Foto: Shutterstock
Lai gan kādu brīdi jau skumjas nomāca sajūsmu par rudeni, jo
sēņu
mežos līdz šim bijis pavisam maz, bēdas beigušās –
sēņotāju lomu atrādīšana
brīvdienās liecina, ka sēņu mērcītēm būs būt! Labāko vietu zinātāji visā Latvijā atrāda, ka mežos
gaileņu
ir, cik uziet. Tāpat salasāmas arī
baravikas
,
sviesta bekas
, saulsardzenes un citas brangās meža veltes. Atliek vien cerēt, ka laikapstākļi lutinās ar mitru, bet siltu laiku, lai sēnes mežos un mežmalās parādītos vēl vairāk.

Zeltaini priecīgais plovs rudenīgām dienām

Foto: Shutterstock
Plovs ir viens no austrumnieku vispopulārākajiem ēdieniem, kuru tur visbiežāk pasniedz svētku reizē. Ir tautas, kurām plova gatavošanas kultūra ir izkopta kā rituāls. Arī mūsu virtuvē, ienācis no Vidusāzijas, plovs ir iecienīts un iemīļots ēdiens. Tā smaržas un aromāti lieliski saderas ar rudenīgajām noskaņām, bet jaunās ražas burkāni plovam iedos īpaši intensīvu zeltaino toni.

Kad pirmā ķirbju raža ienākusies: 14 receptes, kā pagatavot lielo ogu

Foto: Shutterstock
Neapšaubāmi
ķirbji
ir oranži dzeltenie rudens vēstneši, kas simbolizē lapkriti. Un tagad, kad vasaras beigās uzblīdušās milzu
ogas
varam sākt baudīt arī virtuvē, ir īstais brīdis, lai pagatavotu ko garšīgu. Tāpat kā ķirbji, tā arī no tiem pagatavotie ēdieni būs dažādi un garšas ziņā atšķirīgi.
Pankūkās
un
mannā
putrās visgardākie būs parastie lielie oranžie ķirbji. Bet
krēmzupās
– sviesta jeb riekstu ķirbji, kuri garšas ziņā ir pat nedaudz maigāki un kam ir riekstu piegarša, par ko liecina arī to nosaukums.

Ābolu laika klasika un ne tikai - 17 sulīgi kraukšķīgas un aromātiskas recepšu idejas

Foto: Shutterstock
Tā kā šonedēļ, atbilstoši
dārza darbu kalendāram
, ir laiks, kad jānovāc
ābolu
raža, tos jāliek lietā arī rudenīgās un gardās maltītēs. Āboli lieliski garšos
pamatēdienos
– var sacept kopā ar
vistas akniņām
, pagatavot gardu mērci
cūkgaļas ēdieniem
, vai apcept uz grilpannas un pasniegt kopā ar
vistas fileju
vai
stilbiņiem
. Āboli būs arī lieliska sastāvdaļa ne tikai biezeņiem, kuros reizē izvārīts arī kāds
kartupelis
,
pastinaks
vai
kālis
, bet arī fantastiski garšos
krēmzupā
, kurai piešķirs svaiguma garšu.

Šodien pusdienās siltie salāti. 14 idejas gardām, aromātiskām maltītēm

Foto: Shutterstock
Siltie salāti ir brīnišķīga izvēle dienas vidū. Tie ir viegli, bet sātīgi un dod spēku dienas turpinājumam. Siltie salāti ir arī izcils viesību pirmais ēdiens, ar ko našķoties, gaidot pamatēdienu. Visbiežāk šie salāti sastāv no tikko ceptām gaļas šķēlītēm vai
jūras veltēm
, kas pasniegtas ar svaigiem lapu salātiem, augļiem vai apceptiem
dārzeņiem
, bet tie var būt arī veģetāri salāti ar cepta siera akcentiņu vai ceptiem
artišokiem
,
sparģeļiem
.

Gatavojam kabačus. 21 recepte, kā garšīgi tikt galā ar ražu

Foto: Shutterstock
Kabači
ir viegli audzējams, vērtīgs un ļoti ērts dārzenis, kuru var izmantot visdažādākos veidos. To var pievienot
zupām
un sautējumiem, sacepumiem un omletēm. To var izmantot pildījumiem un to var pildīt pašu. No tā var pagatavot plācenīšus, kā arī jaunu kabacīti, līdzīgi kā gurķi, var pievienot salātiem. Kabacis ir piemērots arī dažāda rakstura krēmzupām Vienīgais atzīstamais kabaču trūkums ir tas, ka tie nobriest gandrīz visi reizē.

21 ideja maltītēm, kurās ir tikai piecas sastāvdaļas

Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, - jo sastāvdaļu ēdienā vairāk, jo ilgāks laiks paiet to nomazgāšanai, notīrīšanai, sagriešanai, līdz vispār tiek pie plīts ieslēgšanas. Turklāt, ja gatavosi zupu, sautējumu, sacepumu vai citu līdzīgu ēdienu, kur galveno darbu paveic uguns kopā ar laiku un kur tavs galvenais pienākums šajā etapā ir atcerēties, ka plīts ir ieslēgta, ēdiena gatavošana varētu prasīt pavisam minimālu piepūli.

Āboli, rudens ogas un sēnes – 30 receptes, kas jāpagatavo septembrī

Foto: Shutterstock
Septembris smaržo pēc spirgta gaisa, dzeltenas saules un svaigiem, sulīgiem
āboliem
, kas, paukšķinādami vien, krīt no smagajiem ābeļu zariem. Baudot atvasaru, kas, šķiet, atnākusi krietni vien ātrāk, kā gaidīta, mēs apaujam kājās zābakus, paķeram azotē groziņu un dodamies uz mežu – tur mūs gaida ne tikai brangas
bekas
un dzeltenie
gaileņu
pudurīši, bet arī smaržīgas
meža avenes
. Mūsu septembris garšo pēc
bumbieriem
,
brūklenēm
un tikko no dobes izrautiem
burkāniem
. Kā garšo tavs septembris?

Kad ir vēlme pēc kā vienkārša, bet garšīga – salātu un mērču receptes saulainajām dienām

Foto: Shutterstock
Kad vēl būs brīdis, kad baudīt visus lapu un
dārzeņu salātu
labumus, ja ne tagad. Augusta pēdējās dienas mūs lutina ne tikai ar sauli, bet arī bagātīgo
tomātu
ražu,
zaļumiem
un citiem labumiem, ne tikai no dārza nākušiem, bet arī veikalā nomedījamiem. Tā kā karstajās dienās ar pārāk smagu uzturu nevajag aizrauties,
salāti
būs īstā maltīte, ar kuru remdēt izsalkumu. Pagatavo tos lielākā burciņā un izgaršo vasaru tieši zem saules!

Kāpostu rotaļīgā dažādība. 21 ideja kāpostu maltītēm

Foto: Shutterstock
Augustā sāk nobriest arī kāpostgalviņas. Tās vēl ir čaganas un maigas, trauslām un sulīgām lapām. Nepalaid garām iespēju izbaudīt jauno kāpostu maigo garšu un sulīgo kraukšķīgumu.
Grilēšanai
piemēroti ir tieši šādi jaunie kāpostiņi.

Priecīgās dārzeņu laiviņas. Pildīti kabači, pipari un baklažāni

Foto: Shutterstock
Kabači
, baklažāni un pipari var kalpot par burvīgām laiviņām un kausiņiem dažādiem pildījumiem. Tie var būt gan ar gaļu, gan veģetāri, atbilstoši katra ēdāji ieskatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!