Sīpola sastāvā ir:
Specifisko smaržu un garšu sīpolam piešķir organiskās vielas, glikoze un ēteriskā eļļas kuras sastāvā ir sērs un kuras uzbudina kuņģa sekrēciju, palielina apetīti un satur fitoncīdu — baktēriju iznīcinātājus. Sīpoli satur arī sufīdus, tie nepieciešami smadzeņu darbībai, nervu darbībai un citām svarīgām funkcijām.
Starp citu, sīpolus apcepot, rodas viela - kvercitīns, kas palīdz saglabāt vīrieša prostatas veselību. Parasti vīriešiem ļoti garšo cepti sīpoli, viņiem tā ir pareiza intuitīva vēlme.
''Sīpolus iesaku uztvert kā dārzeni, nevis kā garšaugu, kuru tikai mazliet var pievienot ēdienam. Ja veselība atļauj, mēģināt sīpolu pievienot visiem ēdieniem,'' uzsver Rijkure.
Ko sīpols labu dara organismam?
- tajā esošie sēra savienojumi palīdz novērst asinsvadu sieniņu salipšanu;
- paātrina asins sarecēšanu;
- samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs;
- uzlabo šūnu membrānas funkcijas;
- samazina sirdslēkmju risku;
- ieteicams diabēta slimniekiem, jo regulāra svaigu sīpolu lietošana palīdz samazināt un nostabilizēt cukura līmeni asinīs;
- palīdz palielināt kaulu blīvumu;
- uzlabo saistaudus to veidošanās laikā.
- stiprina imunitāti;
- īpaši labvēlīgi ietekmē alerģijas izraisītas bronhiālās astmas lēkmes un samazina to biežumu.
''Sīpols palīdz pret visām sliktajām šūnu mutācijām un nodrošina veselību,'' saka dietoloģe.
Nav dzirdēts, ka sīpolus varētu pārdozēt, protams, nevajag krist galējībās un pārtikt tikai no tiem.
Starp citu, sīpolus apcepot, rodas viela - kvercitīns, kas palīdz saglabāt vīrieša prostatas veselību. Parasti vīriešiem ļoti garšo cepti sīpoli, viņiem tā ir pareiza intuitīva vēlme, norāda Rijkure.
Pāris gardi ieteikumi maltītei ar virtuves galvenā ārsta - sīpola līdzdalību!