Piedāvājam gan pašu dārzā izaudzējamus, gan no tālākām zemēm aizgūtus un veikalā nopērkamus veselīgus produktus, bez kuriem rudenī nevar iztikt. Lai organisms cīnītos ar baciļiem, uzlabotu imūnsistēmu un pirms ziemas raksturīgi neuzņemtu kādu lieku kilogramu, iesakam piecas uztura sastāvdaļas, kas ir ne tikai garšīgas, bet arī vitamīnu un organismam nepieciešamu vielu pārpildītas. Kas ir šie brīnumprodukti un kāpēc tiem vieta savā šķīvī jāatvēl ikvienam no mums?
Medus
Medus ir lielisks dabīgais ogļhidrātu avots, kas sniedz spēku un enerģiju organismam, tādēļ tas ieteicams visiem cilvēkiem, kas ikdienā ir fiziski aktīvi. Dabīgais saldinātājs palielina arī izturību un mazina nogurumu.
Medū esošo glikozi organisms spēj ātri absorbēt un pārvērst enerģijā. Medu var izmantot arī, lai saglabātu stabilu cukura līmeni asinīs.
Vēl viena medus labā īpašība - tas stiprina imūnsistēmu. Dabīgais saldums ir antibakteriāls un darbojas kā antioksidants, tādēļ palīdz uzlabot imūnsistēmu un ļauj organismam cīnīties ar dažādām kaitēm un saslimšanām. Nedrīkst aizmirst arī to, ka medū ir pat vitamīni.
Medus ir zināms kā līdzeklis, ko izmanto arī brūču un apdegumu ārstēšanā, jo medū ir vielas, kas iznīcina dažādas baktērijas un palīdz pret infekcijām. Tāpat medus palīdz dzīšanas procesā. To var izmantot arī, mājas apstākļos pagatavojot kompreses artrīta sāpju mocītām locītavām, jo medus palīdz gan pret sāpēm, gan noņem pampumu.
Dzērvenes
Ogai piemīt pretiekaisuma, pretdrudža, antibakteriāla, organismu nostiprinošs efekts.Ūdenī izšķīdināts dzērveņu koncentrāts palīdzēs atgūt možumu pēc saspringtas darba dienas. Dzērvenes, to stiprās garšas dēļ, pievieno visdažādākajiem ēdieniem. No ogām gatavo želeju, morsu, vāra ķīseli, ievārījumu un dažādus saldus desertus. Dzērvenes pievieno salātiem, gaļas, zivju ēdieniem un arī, lai skābētu kāpostus.
Dzērvenes satur:
- fitoncīdu - augu izdalītas vielas, kas aptur mikroorganismu attīstību;
- benzoskābes - konservējoša viela;
- PP vitamīnus;
- kāliju
- pektīnvielas - ogļhidrātu veids;
- fruktozi;
- magniju
- citronskābi.
Dzērvene uzlabo:
- imūnsistēmu;
- nervu darbību;
- gremošanas sistēmu;
- urīnceļu veselību;
- asinsspiedienu;
- ādu;
- matus;
- nagus;
- stiprina un padara elastīgus asinsvadus.
Dzērvenes nav ieteicamas aknu un čūlas slimniekiem, kā arī tad, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums.
Dzērveņu maizītes
Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.
Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm
Burvīgi auzu pārslu kēksiņi ar klijām, žāvētām dzērvenēm un nelielu miltu piedevu. No dotā daudzuma sanāks 18 kēksiņi.
Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju
Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!
Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos
Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder ar uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.
Rutks
Granātābols
Granātābols ir īsta bagātību krātuve un satur 15 aminoskābes, sešas no kurām, atskaitot granātābolu, satur tikai gaļa, un tās ir neaizstājamas cilvēka organismam. Tādēļ granātāboliem vajadzētu būt ikviena veģetārieša ēdienkartē. Turklāt granātābols ir īstais našķis kaloriju skaitītājiem, jo 100 grami šī augļa satur mazāk nekā 70 kilokalorijas.
Auglis satur:
- šķiedrvielas;
- A, C un E vitamīnus;
- dzelzi;
- jodu;
- kāliju;
- kalciju;
- silīciju.
Granātābols ir uzturvielām bagāts - glāze granātābolu sulas satur vairāk antioksidantus nekā glāze sarkanvīna, zaļā tēja, mellenes vai dzērvenes.
Regulāri lietojot granātābolu sulu katru dienu veselu gadu, samazinās ateroskleroze un pazeminās asinsspiediens. Tādējādi tiek mazināts arī insulta un infarkta risks.
Viens granātābols satur 40 procentus no vēlamās vitamīnu dienas devas.
Ir pierādīta tā labā iedarbība, normalizējot asinsspiedienu, samazinot holesterīna līmeni, kā arī mazinot tā izraisītos asinsvadu bojājumus.
Šo augļu sulu rekomendē dzert nespēka, mazasinības, aterosklerozes, respiratoru infekciju, bronhiālās astmas, angīnas, radiācijas apstarojuma gadījumā.
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Ceptas garneles ar granātābolu salsu
Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Grilēts siers ar svaigajiem salātiem un apelsīnu kuskusu
Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.
Kāposts
Kāposts veicina kaitīgo vielu izvadīšanu, organisma attīrīšanos un palīdz dezinficēt ārējas brūces. Pastāv vairāki kāpostu veidi - sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti, Savojas kāposti, rožu kāposti, lapu kāposti, Briseles kāposti, kolrābji un brokoļi. Pasaulē pieejamas vairāk nekā 400 dažādas kāpostu šķirnes.
Kāposts ir uzturvielām bagāts dārzenis, kura sula ir augstvērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Kāposta sastāvā ir arī pienskābe, kas palīdz cukura diabēta slimniekiem. Tāpat kāposts tiek izmantots kā pretiekaisuma augs, to izmanto čūlu ārstēšanai, kā arī liekot uz ievainojumiem iespējams dezinficēt brūci samazināt iekaisumu.
Kāposti satur:
- 90 % ūdens
- C vitamīnu, kas ir vairāk nekā citronos
- P vitamīnu, kas uzlabo aknu darbību
- B1, B2, B6 vitamīnus
- kāliju;
- dzelzi;
- kalciju;
- fosforu;
- folijskābi, kas īpaši nepieciešama grūtniecēm augļa attīstībai, jaunajām māmiņām;
- šķiedrvielas;
- glikozi;
- fruktozi.
Kāpostu sula ir īpaši ieteicama gastrīta, kuņģa čūlas ārstēšanai, aknu un žultspūšļa slimībām, kā arī profilaktiski pret aterosklerozi, cukura diabēta un pret aptaukošanos. Kāpostos ir vielas ar spēcīgu pretvēža iedarbību. Novērots, ka cilvēki, kas izvēlas kāpostus savā ēdienkartē, mazāk cieš no ļaundabīgiem audzējiem.