Foto: Shutterstock

Šodien, 18. martā, ir Pasaules miega diena, kuras laikā speciālisti vēlas pievērst sabiedrības uzmanību miega traucējumiem, informēja Latvijas Miega apnojas speciālistu asociācija.

Asociācija vērš uzmanību, ka slikts miegs noved pie veselības problēmām un dzīves pasliktināšanās. Šogad sabiedrības uzmanību plānots pievērts obstruktīvai miega apnojai, kas ievērojami pasliktina cilvēka pašsajūtu un saskaņā ar jaunākajiem datiem skar 17 procentus vīriešu un 9 procentus sieviešu pusmūžā.

Cilvēkiem, kas sirgst ar šo slimību, tiek nosprostoti elpceļi, radot pauzes elpošanā. Šī slimība izpaužas kā skaļa krākšana un klusuma pauzes starp krācieniem. Šādiem cilvēkiem var novērot gan skaļu krākšanu, gan elpas trūkumu un izmisīgu cīņu pēc elpas miega laikā.

Ja miega apnoja netiek ārstēta, tas ietekmē cilvēka labsajūtu dienas laikā, viņam ir vielmaiņas traucējumi, palielinās svars, kā arī cilvēks cieš no paaugstināta asinsspiediena, stenokardijas, nakts aritmijas, var piemeklēt insults un miokarda infarkts.

Latvijā obstruktīvas miega apnojas diagnostika un ārstēšana ir pieejama jau vairāk nekā 10 gadus, un kvalitatīvu konsultāciju, diagnostiku vai ārstēšanu Latvijā var saņemt vairākās ārstniecības iestādēs.

Vairāk par miega apnoju lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!