saldēti dārzeņi, saldētas ogas
Foto: Shutterstock
Vasara mūs lutina ar svaigiem augļiem, ogām, dārzeņiem un zaļumiem. Lai gan ziema vēl šķiet aiz kalniem, jau tagad jāsāk rūpēties par vasaras velšu krājumu sarūpēšanu saltajam gada laikam. Viens no veidiem, kā dārzeņus, augļus, ogas un zaļumus uzglabāt, ir sadēšana. Daudziem gan nav īstas skaidrības par to, kā stindzinošais aukstums ietekmē vasaras veltēs esošos vitamīnus, minerālvielas un citas vērtīgas vielas.

Cik daudz vērtīga tajos paliek? Kā vislabāk sasaldēt pašlaik aktuālās ogas, lai tajās saglabātos pēc iespējas vairāk vērtīgu vielu – veselas vai saspaidītas, ar vai bez cukura? Un ja salīdzina saldētas ogas un ievārījumu – kur paliek vairāk labuma? Centīšos atbildēt uz šiem un citiem daudzus interesējošiem jautājumiem par saldēšanu un veselīgu uzturu.

Jāsāk ar to, ka saldēšana ir ļoti labs veids, kā ziemā nodrošināt sevi un savu ģimeni ar augļiem, ogām, dārzeņiem un zaļumiem. Tos var uzglabāt saldētavā 8–12 mēnešus, tomēr vislabāk apēst pusgada laikā, jo vitamīnu daudzums saldētos produktos pakāpeniski mazinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!