sieviete, virtuve, dārzeņi, gatavot, diēta
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šķiedrvielas ir uzturvielas, ko daļa cilvēku uzskata teju par brīnumlīdzekli, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem. Tomēr realitātē to ietekme nav tik pārsteidzoša. Šķiedrvielas palīdz noritēt virknei procesu cilvēka organismā, kā arī mazina dažādu saslimstību risku. Tāpat tās ir labs līdzeklis, lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību, kā arī padarītu atbrīvošanos no nevēlamā svara. Tiesa, šmauga vidukļa iegūšanai ar nelielu devu šķiedrvielu nepietiks.

Ne visas šķiedrvielas ir vienādi efektīvas

Uztura speciālists Džo Līčs "Authority Nutrition" skaidro, ka šķiedrvielas ir labi zināma, bet slikti izprasta uzturviela. Vienkārši sakot, tie ir ogļhidrāti, ko cilvēka organisms nespēj pārstrādāt. Pastāv divu veidu šķiedrvielas: šķīstošās un nešķīstošās, atkarībā no tā, vai viela šķīst ūdenī. Nešķīstošās šķiedrvielas organisma darbību ietekmē pavisam nedaudz, bet šķīstošajām mēdz piedēvēt teju maģisku spēku attiecībā uz veselīgu gremošanas sistēmu un cīņu ar liekajiem kilogramiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!