Sulas, pilngraudu produkti un organisks ēdiens. Šie produkti var šķist veselīgi un ieteicami ikvienam, tomēr tā nebūt nav, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Var gadīties, ka produkts, ko lieto, lai notievētu, ne tikai nepalīdz, bet pat traucē to izdarīt. Lūk, seši produkti, ar kuru lietošanu uzturā jārīkojas piesardzīgi, jo tie nemaz nav tik veselīgi, kā tev varētu šķist.
Cukuriem bagātās augļu sulas
Uztura speciāliste Ligita Puga aicina uz veikalā nopērkamajām sulām skatīties kā uz ēdienu, nevis dzērienu, ar ko veldzēt slāpes vairākas reizes dienā. "Veikala sulām, ja vien tās patiešām ir sulas, nav ne vainas. Taču jāatceras, ka tās ir ēdiens, nevis dzēriens, ar ko slāpes veldzēs. To sastāvā ir ļoti daudz cukura gluži tāpat kā limonādēm. Tāpēc, kad gribas padzerties, dzeram ūdeni – svaigu, ar ogām vai gāzētu."
Tomēr paturi prātā, ka maltītes ar sulām aizstāt nevajadzētu, jo tajās nav organismam nepieciešamo uzturvielu un minerālvielu. Pirms veldzē slāpes ar veikalā nopirktu, gardu dzērienu, izlasi tā sastāvu un izrēķini, cik daudz cukura, bet cik daudz citu organismam nepieciešamu vielu ir vienā glāzē šī dzēriena. Tas noteikti palīdzēs izvērtēt, cik bieži un kādos daudzumos to lietot.
Beztauku jogurts un jogurta dzērieni
"Lielākais maldinātājs veselīgā vai diētiskā produktā ir cukurs. Cilvēks, vēloties atbrīvoties no liekā svara, ēdot veselīgos un diētiskos produktos, vērtē tajos tauku daudzumu, bet cukura daudzumu kaut kā piemirst. Tas, ka produkts satur maz tauku, nenozīmē, ka tas ir veselīgs un diētisks," skaidro uztura speciāliste Alise Beresineviča.
Ļoti daudzos beztauku jogurtos, jogurta dzērienos un citos produktos ir ļoti daudz cukura. To pievieno, lai uzlabotu produkta garšu. Ogļhidrāti un cukuri, kas netiek izmantoti organismam nepieciešamajos procesos, pārvēršas taukos, tāpēc ir jāseko līdzi, lai tos neuzņemtu par daudz. Pirms pērc jogurtu, noskaidro, cik daudz cukura tajā ir un cik procentus no ieteicamās dienas cukura devas tu uzņemsi, izpētot vienu bundžiņu. Šeit tu vari uzzināt par dažiem trikiem, ko ražotāji izmanto, lai slēptu patieso cukura daudzumu produktā.
Kraukšķīgais un gardais brokastu muslis
Ja vēlies tomēr no rīta vai citā ēdienreizē baudīt šo ēdienu, neiegādājies maisījumu, ko pārdod veikalā, bet pagatavo to pati. Izvēlies savus mīļākos riekstus, žāvētus augļus, pievieno auzu pārslas un pārlej to ar pienu. Tas, iespējams, nebūs tik salds kā veikalā nopērkamais, bet tas noteikti būs veselīgāks.
Tāpat paturi prātā, ka arī ar pievienoto žāvēto augļu un riekstu daudzumu nevajag pārspīlēt, jo augļi satur daudz cukuru, bet rieksti – tauku. Lai rieksti un augļi ir garnējums un piedeva tavam ēdienam, nevis tā pamats.
Pilngraudu maize un citi produkti
Jau rakstījām, ka, izvēloties pilngraudu produktus, cilvēkiem jābūt uzmanīgiem ne tikai pievienoto vielu dēļ, bet arī tāpēc, ka graudi var būt samalti tik smalki, ka veselībai nekādu labumu nedos. Viens no veidiem, kā noskaidrot, vai produktam patiešām ir pievienoti pilngraudu milti, ir iepazīties ar to sastāvu un pievērst uzmanību tam, vai tajā ir arī šķiedrvielas.
Pārstrādāti organiskie produkti
Atceries, ka organiskais cukurs ir tikpat neveselīgs un kaitīgs tavai figūrai kā jebkurš cits cukura veids. Tāpat arī, pievienojot visādi citādi neveselīgam un treknam ēdienam kaut ko organisku, tas maģiskā veidā nekļūs veselīgāks.
Veģetāri, vegāniski un bezglutēna našķi un ''ātrie ēdieni''
Arī čipsi var būt vegāniski vai vismaz veģetāri, bet tos taču neiekļausi veselīgo produktu sarakstā? Tas pats attiecas arī uz bezglutēna produktiem. Nedomā, ka vari pārtikt no cepumiem, kas pilni ar cukuru un citām tavai figūrai un pašsajūtai nebūt ne draudzīgām lietām, un gan justies, gan izskatīties lieliski, jo, redz, tajos taču nav glutēna.