šķiedrvielas
Foto: Shutterstock
Runājot par veselīgu uzturu, bieži dzirdam vārdu "šķiedrvielas" jeb "balastvielas". Taču, ņemot vērā, ka šķiedrvielas neuzsūcas mūsu organismā, kā, piemēram, tas notiek ar taukiem un ogļhidrātiem, īsti nav saprotams, kā šķiedrvielas var palīdzēt mūsu organismam. Veselīga dzīvesveida veicināšanas programmas "Rimi uztura speciālists iesaka" vēstnese Inga Pūce stāsta par to, kādēļ šķiedrvielas ir svarīgi uzņemt, kā tās palīdz uzturēt mūsu organismu kārtībā un kuros produktos to ir visvairāk.

Kā darbojas šķiedrvielas?

Lai gan mūsu gremošanas sistēma nespēj pārstrādāt šķiedrvielas, tās ir nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai. Šķiedrvielas darbojas kā sūklis, kas iztīra zarnu traktu, uzsūc lieko šķidrumu un vielmaiņas galaproduktus. Šķiedrvielām bagāts uzturs ilgāk rada sāta sajūtu, satur daudz minerālvielu, ļauj uzsūkties vitamīniem, nodrošinot labu imunitāti un "tīrību" organismā. Līdzīgi kā mēs tīrām savu ādu – mazgājam, kopjam to, arī zarnu gļotāda ir jātīra un jākopj. Šķiedrvielas reizēm tiek sauktas par rupjo barību un ir pazīstamas ar spēju novērst aizcietējumus. Ieteicamais uzņemamo šķiedrvielu daudzums dienā ir aptuveni 30g. Pienskābās zarnu baktērijas pārtiek no balastvielām (šķiedrvielām) un ražo vitamīnus, piemēram, B12.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!