Sirdij, gremošanai un imunitātei. Kāpēc ieteicams ēst sīpolus un kā tos pagatavot
Dita Vinovska
Sīpoli ir produkts, ko pievieno neskaitāmiem ēdieniem, kā arī izmanto veselības uzlabošanai saaukstēšanās laikā, piemēram, smalki sakapātus sīpolus, sajaucot ar medu, lietojot cīņai ar klepu. Tomēr tā nav vienīgā reize, kad sīpolu lietošana uzturā var nākt par labu tavai veselībai. Tie palīdz arī uzlabot miega kvalitāti un garastāvokli, kā arī noder daudzās citās situācijās.
Lai sīpoli palīdzētu tavam veselības stāvoklim, atceries, ka tiem nevajadzētu kļūt par tava uztura pamatu – ar tiem vari papildināt veselīgu un sabalansētu uzturu. Turklāt sīpolu ēšanai nebūt nav jābūt garlaicīgai un nepatīkamai. Ir ļoti daudz ēdienu, kuru pagatavošanai izmanto sīpolus – tos lieto gan garšas uzlabošanai, gan kā pamatsastāvdaļu dažos ēdienos.
Vērtīgs antioksidantu un C vitamīna avots
Ņemot vērā sīpolu plašo pielietojumu ēdienu gatavošanā dažādās pasaules malās, tas ir viens no nozīmīgākajiem antioksidantu avotiem cilvēkiem, norāda "Live Science". Produkti, kas satur daudz aminoskābju un antioksidantu, palīdz nodrošināt optimālu organisma darbu. Sīpolu pievienošana ēdienam palīdz iegūt patīkamu garšu un samazināt pievienotā sāls un cukura daudzumu.
Sīpolā ir daudz organisko sēra savienojumu, kas palīdz stiprināt veselību. Viens sīpols, kas sver apmēram 150 gramus, satur 45 kalorijas, 11 gramus ogļhidrātu, deviņus gramus cukura un trīs gramus šķiedrvielu. Sīpolos nav tauku. Viens sīpols satur apmēram piecus miligramus sāls un 190 miligramus kālija. Svaigi sīpoli ir arī vērtīgs C vitamīna avots.
Gremošanas uzlabošanai un dažādu slimību riska samazināšanai
Pateicoties sīpolos esošajām vielām, tas palīdz uzlabot un stiprināt veselību vairākos veidos. "Healthline" skaidro, ka sīpolos esošie antioksidanti palīdz samazināt vēža, sirds un asinsvadu slimību, kā arī iekaisuma risku. Tāpat antioksidanti palīdz palēnināt novecošanās procesu. Visvairāk antioksidantu atrodas sīpola mizā un tā arējā daļā.
Arī sēra savienojumi, kas atrodas sīpolā, palīdz samazināt iekaisumu. Tāpat tie mazina artrīta, astmas un sirds slimību simptomus. Savukārt C vitamīns palīdz stiprināt imunitāti. Sīpolos esošās vielas padara stiprākus arī cilvēka kaulus.
Kā norāda "Live Science", sīpoli palīdz arī regulēt cukura līmeni asinīs, veicinot insulīna izdalīšanos. Šī iemesla dēļ tie ir ieteicami cilvēkiem, kas slimo ar cukura diabētu. Tāpat sīpoli ir noderīgi arī gremošanas sistēmas darba uzlabošanai. Lai arī šķiedrvielu daudzums sīpols patiešām ir neliels, tās palīdz uzlabot gremošanu.
"Medical News Today" norāda, ka sīpoli nāk par labu arī cilvēka garīgajai veselībai un pašsajūtai, kā arī var palīdzēt cīnīties ar miega traucējumiem. Tajos esoši antioksidanti palīdz samazināt depresijas risku un uzlabot garastāvokli. Savukārt sīpolos esošais C vitamīns palīdz uzlabot matu un ādas stāvokli.
Ne visi sīpolus var ēst bez bažām
Lai arī sīpoli nav kaitīgi un to ēšana ikdienā pāri veselībai nenodarīs, "Live Science" norāda, ka daļai cilvēku to ēšana var izraisīt gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos. Svaigi sīpoli var radīt nepatīkamas sajūtas un izraisīt grēmu veidošanos cilvēkiem ar hroniskām kuņģa problēmām.
Ja sīpolus vai sīpollokus patērē ļoti lielos daudzumos vai apēsto augu daudzums ikdienā strauji palielinās, uzmanīgiem ir jābūt cilvēkiem, kas lieto asins šķidrinošos medikamentus. Sīpoli var ietekmēt šo medikamentu efektivitāti, jo tajos ir liels K vitamīna daudzums. Šis vitamīns samazina asins šķidrināšanas funkciju medikamentos.
Ļoti retos gadījumos tiek novērota arī sīpolu nepanesība vai pat alerģija. Tās simptomi ir apsārtušas un niezošas acis un izsutumi, ja sīpoli nonāk kontaktā ar ādu. Sīpolu nepanesība ar izpausties kā slikta dūša un vemšana.
Lai arī kopumā sīpoli ir veselīgi, tie nevar kļūt par uztura par pamatu. "Medical News Today" atgādina, ka labas veselības un pašsajūtas pamats ir sabalansēts uzturs. Aizraušanās ar vienu vērtīgu produktu nesīs niecīgu rezultātu, ja uzturā netiks ieviestas citas izmaiņas.
Marinēt, cept vai ēsts svaigus. Ieteikumi sīpolu pagatavošanai un gardu ēdienu receptes
Sīpolus izmanto ļoti daudzu un dažādu ēdienu pagatavošanai visā pasaulē. Tos var ēsts svaigus, marinēt, cept vai vārīt. Tos bieži izmanto arī garšas uzlabošanai dažādos ēdienos. Lai sīpoli garšotu lieliski, ir svarīgi zināt to uzglabāšanas un pagatavošanas knifiņus, kā arī lieliskas receptes gardu ēdienu pagatavošanai. Lūk, ieteikumi un receptes veselīgām un patiesi gardām maltītēm.
Franču sīpolzupa ar grauzdiņiem un sieru
Lai arī kāds šo zupu nodēvēja par bada laika maltīti, jo sastāvdaļas ir patiesi gaužām maz un lētas, tas nemazina faktu, ka zupa garšo izcili labi. Un neesiet aizspriedumaini, jo zupa ir arī gana sātīga!
Soli pa solim: krējumā sautēti cepelīni ar kūpinātas krūtiņas un sīpolu pildījumu
Iepriekš apcepti un tad saldā krējuma mērcē sutināti cepelīni ir daudz drošāks šī debešķīgi gardā lietuviešu un latgaliešu iecienītā ēdiena gatavošanas variants. Vārītajiem cepelīniem piemīt nejauks niķis ūdenī izšķīst, savukārt, pateicoties skaisti zeltainajai garoziņai, apceptie cepelīni, sautējoties krējuma mērcē neizjuks, bet gan kļūs maigi un mutē kūstoši.
Etiķoti saldskābas un kraukšķīgās marinētu sīpolu ripiņas būs kreptīga piedeva gan dažādiem uz grila gatavotiem ēdieniem, gan picai, kebabiem, burgeriem, kā arī siļkei ar biezpienu un jaunajiem kartupeļiem. Recepti Sīpolu ceļa konkursam iesūtījusi Edīte.
Ātrais brieža tartars ar baltajiem sīpoliem un diļļu ziediem
"Tradicionāli tartars tiek gatavots no liellopa filejas, bet, tā kā vīrs ir mednieks, mūsmājās cieņā ir brieža filejas tartars, kura garša uzlabota ar dobē lekni saaugušiem, aromātiskiem diļļu ziediem un jaunajiem sīpoliem. Šī ir arī lieliska iespēja likt lietā no omes mantoto gaļas mašīnu, aiztaupot laikietilpīgo gaļas kapāšanas procesu," tā savu vienkāršotā tartara recepti Sīpolu ceļa konkursam piesaka Marta.
Kraukšķīgo sīpolu riņķīšu spēks slēpjas to vienkāršībā. Lai pagatavotu šo garšīgo uzkodu, kas no bļodiņas parasti pazūd zibenīgā ātrumā, būs nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas. Recepti Sīpolu ceļa konkursam iesūtījusi Ance.
Ir vērts paķimerēties, gatavošanas laikā mainot krāsns temperatūru, lai iegūtu gardākās vakariņas nedēļā. Recepti konkursam "Sīpolu ceļš" piesaka Mārcis Puriņš.
Zivju pirkstiņu sacepums ar kartupeļiem un sīpoliem
"Reiz neizsakāmi sakārojās nopirkt zivju pirkstiņus. Uzcepu uz pannas, apēdu ar maizi un vairs negribēju uz to pusi skatīties. Bet saldētavas revidēšanas laikā liku cepeškrāsni pie darba un sacepu zivju pirkstiņus ar dārzeņiem. Rezultāts nebija peļams," ar gardā sacepuma recepti iepazīstina Juta, kas piedalās recepšu konkursā "Sīpolu ceļš".
"Karamelizēti sīpoli, lai gan vizuāli varbūt nav tas glītākais un apetīti raisošākais kārums, tomēr kā garšo, ņammm! Man garšo ar rupjmaizīti, bet var pievienot karstmaizēm, burgeriem, hotdogiem, gaļas un zivju ēdieniem – var ēst gan siltus, gan aukstus, kā pašiem patīk!" Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Ināra.
Ātri marinēti sīpoli, skābeni un kraukšķīgi, vasaras tomāti – superaromātiski un saldskābi, nedaudz bazilika, svaigi maltu melno piparu un balzamiko mērces… Un viss, neko citu pat nevajag vakariņās! Ar šādu pieteikumu recepšu konkursā "Sīpolu ceļš" piesakās Brigita, piedāvājot ātru un vienkāršu salātu variantu.
Kā uzglabāt sīpollokus, lai tie pārāk ātri neapvīstu
Pavasaris pavisam noteikti ir lociņu laiks – uz palodzēm podiņos iebakstīti sīpoli, no kuriem spraucas ārā zaļie gardumi, bet maltītēm tos cenšamies pievienot arvien biežāk. Ja sīpollokus uz savas palodzes pats neaudzē, bet gan pērc buntītes veikalā vai tirgū, tad aktuāls būs jautājums par to, kā tad zaļumus pareizi uzglabāt, lai tie pēc divām dienām jau nebūtu apvītuši. Lūk, daži ieteikumi, lai lociņi ilgāk būtu svaigi!
Ideāli karamelizētie sīpoli – piecas kļūdas, no kurām izvairīties gatavojot
Skaisti apbrūnināti un mīksti sīpoli ir viens no tiem kārumiem, kas papildina ne vien gaļas maltītes un sātīgas maizītes, bet arī slaveno sīpolu zupu. Tomēr ar sīpoliem cepšanas laikā jāapietas uzmanīgi, lai tie tiešām būtu karamelizēti, nevis piedeguši vai līdz galam neizcepti. Lūk, piecas kļūmes, iedvesmojoties no "Thekitchn" ekspertiem, ko visbiežāk pieļauj gatavotāji reizēs, kad karamelizē sīpolus!
"Šis ir tas ēdiens, ar ko pabarot izsalkušos kādā brīvdienā vai darbadienas vakarā, kad ilgi negribas stāvēt pie plīts. Ņemam sīpoliņus, burkāniņus un papriku, pasutinām pannā un viss!" par savu recepti raksta Kārlis. Pamēģini arī tu!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit