Lielisks šķiedrvielu un C vitamīna avots
Āboli ir ne tikai viegli pieejami un garšīgi, bet arī ļoti vērtīgs vitamīnu un citu vērtīgu vielu avots. Tos droši vari iekļaut savā ēdienkartē, nesatraucoties par “tukšām” kalorijām. Ābols sniegs ne tikai enerģiju, bet arī tavam organismam nepieciešamas vielas. “Healthline” skaidro, ka vienā vidēja izmēra ābolā ir apmēram 95 kalorijas un 25 grami ogļhidrātu.
Viens vidēja izmēra ābols satur apmēram 14 procentus no dienā nepieciešamā C vitamīna devas, tāpat tajā ir arī ap četriem gramiem šķiedrvielu. Vienā ābolā ir arī apmēram seši procenti no dienā nepieciešamā kālija daudzuma un pieci procenti no nepieciešamā K vitamīna apjoma. Nelielos daudzumos ābolā ir arī mangāns, varš un vitamīni A, E, B1, B2 un B6.
Āboli ir arī bagātīgs polifenolu avots. Šīs augos atrodamās vielas ir zināmas ar savu pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību. Populārajos rudens augļos ir arī antioksidanti, kas palīdz aizsargāt plaušas un ir ļoti noderīgi astmas slimniekiem. Atceries, ka ābolus vislabāk ēst ar visu mizu, jo tā satur lielāko daļu šķiedrvielu un daudzas citas vērtīgas vielas.
Veselības avots tepat dārzā
Izrādās, ka ābolu ēšana palīdzēs arī tavai sirdij – pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 9000 vīriešu un sieviešu, atklāts, ka lielākajiem ābolu ēdājiem ir zemākais insulta risks. Populārajos augļos esošās vielas palīdz arī samazināt tā sauktā “sliktā” holesterīna līmeni, attiecīgi samazinot dažādu sirds un asinsvadu slimību risku. Tiesa, lai tas notiktu, āboli jāēd regulāri.
Plašā pētījumā noskaidrots, ka regulāra ābolu, kā arī citu augļu un ogu, piemēram, vīnogu, melleņu, bumbieru, ēšana palīdz samazināt otrā tipa cukura diabēta risku. Gardā rudens velte samazina arī krūts vēža un aptaukošanās risku. Jāpiebilst gan, ka ļoti daudzi augļi, dārzeņi un ogas pozitīvi ietekmē cilvēku veselību.
Nepārēsties un nemieloties ar sēkliņām
Ābolu lietošanai uzturā nopietnām blaknēm nevajadzētu būt, norāda “Medical News Today”. Tomēr jāņem vērā, ka ne visas augļa daļas ir veselīgas un ēdamas – ar sēkliņu patērēšanu noteikti nevajadzētu aizrauties. Tās nelielos daudzumos satur cianīdu, tāpēc teorētiski var izraisīt nāvi, bet tad ir jāapēd ļoti, ļoti liels daudzums sēklu.
Tāpat der paturēt prātā, ka ābolos esošās skābes var kaitēt zobiem un padarīt tos jutīgus. Lai šo risku mazinātu, ieteicams ar āboliem mieloties maltīšu laikā, nevis kā uzkodu. Āboli ir veselīgi, un tie ir jāēd, bet svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kad tas notiek.
Uztura speciāliste Eva Kataja atgādina, ka arī ar ābolu lietošanu uzturā nevajadzētu pārspīlēt, jo tas var radīt nepatīkamas sajūtas: “Kā jau ar visu, arī ābolus nevajadzētu ēst bez ierobežojumiem. Kilograms un vairāk dienā būs par daudz. Tiks uzņemts pārmēru daudz cukuru, kā rezultātā būs jūtams diskomforts kuņģa zarnu traktā.”
Tomēr baidīties no rudens labumiem nevajadzētu.” Bet vietējos ābolus ēst vajag! Svaigi tie būs visvērtīgākie, taču arī kaltētā veidā āboli sniegs gana daudz vērtīgu uzturvielu un kalpos kā laba uzkoda un alternatīva cukurotiem našķiem,” uzsver Kataja.
Ieteikumi gardai ābolu pagatavošanai
Ābolu biezenis ar iebiezināto pienu ziemai
Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt ziemas krājumiem bagātīgo ābolu ražu. Maigs ābolu biezenis ar iebiezināto pienu būs gan gards kārums, ko leksēt karotēm vien, gan varēsi to izmantot, lai ziestu uz maizes, brokastu pankūkām vai tortes biskvīta.
Drupaču kūka ar āboliem, plūmēm un mellenēm
Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs "nelien iekšā", iesaka kulinārijas eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize
"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.
Sulīgs ābolu kēkss ar krēmsiera glazūru
Ikdienā vai svētkos, vienmēr gaidīts ir sulīgs ābolu kēkss ar kārdinošu krēmsiera glazūru.
Vārītu biešu un ābolu salāti ar mārrutkiem un olām
Svaigie salāti svētku galdam ar bietēm, āboliem un mārrutkiem.
Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci
Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!
Pufīgās ābolu un kanēļa pankūkas
Kad mājās pilni grozi ābolu, jākļūst radošam un jāmeklē vēl iespējas, kā tos izmantot bez ābolkūku cepšanas. Pufīgās pankūkas izcili garšos gan ar ievārījumu, gan karameļu mērci un skābenām ogām. Pasniedz brokastīs vai kā desertu pēc pamatēdiena.
Vienkāršie virtuļi jeb ābolu gredzeni mīklā
Vēl viens veids, kā pagatavot ābolus, kas vēl nav apēsti svaigā veidā. Šādi sacepti āboli gredzeni, tie apēdīsies zibens ātrumā.
Rudens ābolu našķis
Rudenim piestāv smaržīgi, cepti āboli un silta kanēļa smarža. Karlīna Latsone, bloga "Ir.Bene" autore, piedāvā vienkāršu kāruma recepti, kas priecēs mājiniekus un patīkami pārsteigs ciemiņus. "Mans pēdējā laika labākais atklājums ir āboli, kas pildīti ar šķiedrvielām un proteīna bagātu musli," stāsta Latsone. "Cepšanai iesaku izvēlēties pašmāju ābolus, turklāt – pēc iespējas skābākus. Liesāka alternatīva saldajam krējumam ir bezpiedevu jogurts, savukārt medus vietā var lietot kļavu vai agaves sīrupu."
Vienkāršā ābolu šarlote
Ātri un vienkārši pagatavojama apgrieztā šarlote, kas īpaši lieliski garšos ar saldējuma bumbu. Recepti iesaka Antuanete.
Ābolu un karameļu smalkmaizītes
Kas gan būtu rudens sezona bez tikko ceptām ābolu kūkām? Šoreiz rudens dārza veltes saceptas kārtainās mīklas maizītēs, kur kārdinoši pāri malām līst karamele. Smaržos un garšos dievīgi!
Saldais makaronu-biezpiena sacepums ar āboliem
Makaronus var baudīt ne vien ar gaļas mērci vai kotletēm, bet arī izmantot ļoti garšīga saldā sacepuma pagatavošanai, papildinot ar biezpienu un ābolu šķēlītēm.
Ātrā ābolkūka ar īrisa karameļu mērci jeb 'tarte tatin'
Ātrā, apgāztā ābolkūka jeb "tarte tatin" ar gardu karameļu mērci, kuru būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam virtuvē.
Sulīgā ābolu un jāņogu plātsmaize
Nereti jāpieķer sevi pie mūžsenā jautājuma – ko lai paņem cienastā? Šoreiz draugi paši pačukstēja, ka vēlas kādu pašgatavotu gardumu, tāpēc tapa sulīga ābolu un jāņogu plātsmaize.
Brokastu maizītes ar karamelizētiem āboliem un kanēli
Ir tādas dienas, kad rīta cēlienu gribas iesākt ar saldu noti. Tad nu šādā reizē jāpagatavo saldās brokastu maizītes.
Olu, ābolu un marinētu gurķu salāti
Olu un ābolu salāti ar jogurta mērci būs gana sātīgi, lai pamielotos pusdienās vai vieglās vakariņās.
Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem
Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.
Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām
Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.