Ketogēno diētu mūsdienās izmanto trim galvenajiem mērķiem – epilepsijas lēkmju mazināšanai, svara zaudēšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai otrā tipa cukura diabēta slimniekiem. Jāpiebilst, ka tā sākotnēji bija paredzēta tieši epilepsijas slimniekiem un šajā jomā tās efektivitāte ir arī zinātniski pierādīta.
Taujāta par ketogēnās diētas darbības principu, uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro: "Ketogēnās diētas gadījumā tiek ierobežoti ogļhidrāti un palielināti tauki uzturā, atstājot optimālu olbaltumvielu daudzumu." Ikdienā cilvēka uzturā ieteicamais ogļhidrātu daudzums ir 45–60 procenti no visām uzņemtajām kalorijām, bet tauku daudzums svārstās 25–30 procentu robežās. Ketogēnās diētas gadījumā ogļhidrātu daudzums tiek ievērojami samazināts, sasniedzot 10 procentus jeb 20–50 gramus dienā. Aptuveni 70 procenti kaloriju tiek uzņemti ar taukiem.