Ķiploks ir viens no senākajiem kultivētajiem augiem pasaulē, tas jau izsenis tiek augsti novērtēts kā kulinārijas garšviela, jo izceļas ar spēcīgu un izteiktu aromātu un garšu, skaidrots portālā ''BBC Good Foods''. Mūsu senči to izmantojuši kā Senajā Ēģiptē, tā arī Pirmajā Pasaules karā, lai gan stiprinātu imūnsistēmu, gan kā antiseptisku līdzekli brūcēm. Ja kādreiz tā vairāk bija ticība un kāda iekšējā pārliecība, ka ķiplokam patiesi piemīt mūsu veselībai labvēlīgas īpašības, tad šobrīd to apliecina arī dažādi pētījumi, kas rāda – ķiploku lietošana uzturā var uzlabot imūnsistēmu, palīdzēt samazināt sirds un asinsvadu slimību, vēža un daudzu citu saslimšanu risku.
Lasi tālāk un uzzini, kādas uzturvielas satur ķiploks, kā vēl tas var palīdzēt stiprināt veselību, bet kāpēc tomēr nevajadzētu pārspīlēt ar auga ēšanu. Tāpat ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā, kur atradīsi dažādas idejas, kā ķiplokus ieviest ikdienas uzturā.
Pa druskai no visa, kas organismam nepieciešams
- Mangānu – divus procentus no dienas devas (DV);
- B6 vitamīnu – divus procentus no DV;
- C vitamīnu – vienu procentu no DV;
- Selēnu – vienu procentu no DV;
- Šķiedrvielas – 0,06 gramus;
- Kalorijas – 4,5 gramus;
- Olbaltumvielas – 0,2 gramus;
- Ogļhidrātus – vienu gramu.
Tāpat ķiploki satur antioksidantus, kas palīdz ķermeņa aizsargmehānismiem cīnīties pret oksidatīviem bojājumiem, tādējādi samazinot Alcheimera un demences risku. Savukārt mūsdienu pētījumi rāda, ka ķiploki var palīdzēt samazināt sirds slimību, holesterīna līmeņa palielināšanās un vēža risku, stāstīts portālā ''BBC Good Food''. Kā arī pētnieki lēš, ka ķiploks ir lielisks aminoskābju un fermentu avots, kas palīdz ķermenim audzēt muskuļus un aizsargāt zarnu veselību, rakstīts ''Everyday Health''.
Palīdzēs stiprināt imunināti, bet ar ēšanu nevajag pārspīlēt
Savukārt vēža profilakses pētījumi lēš, ka ķiplokam piedēvējama pretvēža aktivitāte tā sastāvā esošo flavonoīdi – kaempferola un kvercetīna, un ogļhidrāta inulīna, kas saistīts ar aizsardzību pret kancerogēniem, dēļ, rakstīts portālā ''Live Strong''. Vēl kāds pētījums rāda, ka ķiploki var palīdzēt samazināt kuņģa un zarnu trakta vēža risku.
Tiem, kam pārmērīgas alkohola lietošanas dēļ etanols izraisījis aknu traumas, vajadzētu apsvērt ķiploku ieviešanu uzturā. Ir pētījumi, kas rāda – ķiplokos atrodamajiem organiskā sēra savienojumiem var būt aizsargājoša iedarbība pret etanola izraisītu oksidatīvo stresu. Svarīgi atzīmēt, ka ķiplokos esošās vērtīgās vielas var palīdzēt arī stimulēt apetīti, samazināt muskuļu sāpes, samazināt aknes un gremošanas problēmas, tostarp caurejas, risku, minēts portālā ''Everyday Health''.
Lai gan ķiploki dod veselībai daudz laba, būtiski zināt arī riskus, kas nāk līdz ar to lietošanu uzturā. Protams, vispirms jāmin sliktā elpa, kas, šķiet, ir pazīstama ikvienam, kas laiku pa laikam uzturā lieto ķiplokus. Tāpat pārmērīga ķiploku lietošana var izraisīt dedzinošu sajūtu mutē vai kuņģī, grēmas, gāzes, nelabumu, vemšanu, ķermeņa smaku un caureju, kā arī palielina asiņošanas risku, informē portāls ''Web Md''.
13 receptes ar ķiplokiem
"Receptes priekšrocība ir tāda, ka salāti nav jāpasterizē. Ķiploks, dabīgais konservants, nodrošina to saglabāšanos līdz pavasarim, bet bez sīpoliem neiztikt," ar šādu pieteikumu Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Edgars, kura marinējumus un konservējumus jau gadiem atzinīgi novērtē gan radi, gan draugi.
Ķiploks ir tā sastāvdaļa, ar kuru mēdzam papildināt maltītes, nevis izvēlēties kā galveno ēdienu. Taču ir pienācis laiks, lai to mainītu un ieviestu ko jaunu. Krāsnī cepti ķiploki ir izcili gardi kā vieni paši, tā kopā ar salātiem, citiem ceptiem dārzeņiem, svaigiem garšaugiem un grauzdiņiem.
Kad garneles būs nokraukšķinātas, sagatavo bagetes vai čabatas šķēles, lai ar maizi varētu izslaucīt no šķīvja gardo mērcīti. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
"Pupiņu pastēte no mana tēta recepšu krājumiem - vienkārši pagatavojama, lēta un ļoti garšīga. Šo recepti var dažādot, majonēzi aizstājot ar augu eļļu, ķiploku vietā piemaļot klāt iepriekš apceptus sīpolus, sēnes vai gabaliņu kūpinājuma, kā arī pievienojot dažādus zaļumus un garšaugus pēc izvēles," tā pārbaudītu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Evita Stalbe.
Šī ir ļoti ātra un vienkārša recepte, turklāt ķiploku maizīti var sagatavot jau laicīgi, sasaldēt un sacept vēlāk.
Ja lielveikalā "uz akciju" izdodas tikt pie laša filejas ar ādu par ļoti pievilcīgu cenu, tad neknapinies ar šķēlēm, bet ņem ciet uzreiz pusi zivs un palutini ģimeni ar karalisku mielastu! Šis ir patiešām elementārs un praksē vairākkārt pārbaudīts veids, kā krāsnī izcept lasi nevainojami sulīgu un aromātisku, turklāt bez taukvielām. Garšos pēc vēl!
Vienkāršāku zupu tu vēl nebūsi gatavojis, jo visas sastāvdaļas jāsamet blenderī un jāļauj tam darboties. Krēmīgā zupa ļaus notiesāt tomātu un gurķu ražu, neraizējoties par veselīgā dzīvesveida principu pārkāpšanu.
Ātri pagatavojami paprikas salāti bez pasterizēšanas un liekām pūlēm. Pārbaudītu recepti ziemas krājumu papildināšanai iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.
Kebabs Latvijas virtuvē ir salīdzinoši nesen, taču strauji iekarojis mūsu simpātijas. Kebabu gan parasti baudām, apmeklējot kādu ātrās ēdināšanas iestādi un tikai retais izmēģinājis to pagatavot mājās, jo šķiet – laba kebaba pagatavošanai nepieciešams iemaņas un speciālas ierīces gaļas grilēšanai, tomēr tā nebūt nav – gardu kebabu var pagatavot arī mājās cepeškrāsnī. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Pēc šīs receptes gatavotie tomāti sanāk īpaši aromātiski, pateicoties seleriju zaļumiem un katrā tomātā iespiestajai ķiploka daiviņai.
Meklējot ēdienreižu dažādību, izmēģini ko jaunu.
"Ķiploku grauzdiņiem jābūt kraukšķīgiem un riktīgi ķiplokainiem, tad, manuprāt, ir trāpīts desmitniekā! Lūk, mūsmājās iecienītākā ķipoloku grauzdiņu pagatavošanas metode, bet brīdinu, ka šie var izraisīt vēlmi gatavošanu atkārtot un atkārtot," atklāj garšīgā recepšu bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa.
"Tā kā man neiet pie dūšas tomāti klasiskajos ķiploku grauzdiņu salātos, tad piemēroju recepti savai gaumei, aizstājot tomātus ar papriku," savu salātu knifu atklāj garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.