Granātābols jeb 'Punica granatum' ir krūms, no kura iegūstam sarkanus, apaļus augļus, kas pēc skata atgādina ābolus ar zieda formas kātu, raksta ''Health Line''. Iespējams, tas būs pārsteigums, bet granātābols, kura diametrs var būt no pieciem līdz 12 centimetriem, tiek pieskaitīts pie ogām. Augļa miza ir bieza un neēdama, bet aiz tās slēpjas simtiem ēdamo sēklu. Katru sēklu ieskauj sarkans, sulīgs un salds sēklu apvalks, kas pazīstams arī kā arils. Augļa ēdamo daļu – sēklas un arilu – var ēst gan svaigā veidā, gan pārstrādātā, piemēram, granātābolu sulā.
Varbūt tev pēc šī nelielā ogas apraksta jau mutē sariesušās siekalas un gribi kājās aut zābakus, lai tuvākajā veikalā nopirktu pa granātābolam vai diviem. Tomēr pirms tam, iedvesmojoties no portāliem ''Health Line'', ''Web Md'' un ''BBC Good Foods'', piedāvājam iepazīties ar granātābola uzturvielu profilu. Tāpat uzzini, kāpēc granātābols var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un infekciju rašanos, bet kāpēc ar tā ēšanu nevajadzētu aizrauties grūtniecēm. Kā arī ''Tasty'' recepšu arhīvā atradīsi veidus, kā gardo ogu ieviest uzturā.
Unikālu vielu avots
- Šķiedrvielas: 7 grami;
- Olbaltumvielas: 3 grami;
- C vitamīns: 30 procenti no dienas devas (DD);
- K vitamīns: 36 procenti no DD;
- Folāts: 16 procenti no DD;
- Kālijs: 12 procenti no DD.
Ja arī kādu laiku granātābolu neesi ēdusi, atmiņā tāpat iespējams atsaukt tā saldo garšo – un jau pieminētajos 174 gramos sēklu ir 24 grami cukura, kas tad arī rada augļa saldo garšu, un 144 kalorijas. Tāpat granātābolā ir divas unikālas vielas, kas lielākoties ir atbildīgas par augļa sniegtajiem ieguvumiem veselībai – ''Punicalagins'' ekstrakts un punicīnskābe.
''Punicalagins'' ekstrakts ir spēcīgs antioksidants, kas atrodas granātābolu sulā un mizā. Visbiežāk ekstraktu vai arī pulveri gatavo tieši no augļa mizas. Savukārt punicīnskabe atrodama granātābolu sēklu eļļā un ir galvenā arilu taukskābe. Ne mazāk svarīgi atzīmēt, ka granātābols satur arī dzelzi, cinku, magniju, fosforu un vitamīnus B3, B5 un E.
Palīdzēs cīņā pret baktērijām un infekcijām, bet nepārspīlē ar ēšanu
Paturpinot par sirds un asinsvadu slimībām – iepriekš pieminētā punicīnskābe ir tā, kas palīdz samazināt saslimšanu riskus. Kāds pētījums, kurā piedalījās cilvēki ar 2. tipa diabētu un augstu holesterīna līmeni, rāda, ka granātābolu sula var palīdzēt samazināt sliktā jeb zema blīvuma holesterīna līmeņa samazināšanos. Savukārt tiem cilvēkiem, kas cīnās ar paaugstinātu asinsspiedienu, arī ieteicams ēst granātābolus, jo tie asinsspiedienu var pazemināt. Kādā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki ar hipertensiju jeb paaugstinātu asinsspiedienu, tā dalībniekiem pēc divām nedēļām, kur katru dienu tika izdzerti 150 mililitri granātābolu sulas, asinsspiediens bija stabilizējies vai pazeminājies tuvāk tā normai.
Kas vēl – granātābolu lietošana uzturā var palīdzēt cīņā ar baktērijām un sēnīšu infekcijām. Piemēram, mutes dobuma infekcijām – gingivītu, periodonītu un protēžu stomatītu. Tāpat ir pētījumi, kas apliecina, ka granātābolu sula var palīdzēt uzlabot gan redzes, gan lingvistisko atmiņu. Kā arī auglī esošie vitamīni un eļļas var palīdzēt atjaunot ādu un padarīt to gludu un mitrinātu. Tie arī baro matus, var stiprināt to saknes un palīdzēt atgūt veselīgu matu izskatu.
Lai gan sārtajiem augļiem patiesi piemīt daudz labu īpašību, tomēr nesteidz tos ēst kilogramiem, jo pārmērība var kaitēt. Kā jau iepriekš minēts, tā kā granātābols var pazemināt asinsspiedienu, ar tā ēšanu nevajadzētu pārspīlēt tiem, kas ikdienā dzīvo jau ar pazeminātu asinsspiedienu. Tāpat kā jebkurš produkts arī granātābols ir alerģisks produkts – ja pēc tā ēšanas tev parādās nieze, grūtības kaut ko norīt un elpot vai sāpes un degoša sajūta mutē, meklē medicīnisko palīdzību. Vēl būtiski pieminēt, ka grūtniecības laikā ar augļa ēšanu nevajadzētu aizrauties – ir pētījumi, kas rāda, ka granātābola sēklu ekstrakts stimulē kontrakcijas, kas palielina spontānā aborta risku.
10 receptes ar granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Šie eksotiskajiem pīles salātiem piemīt viss, kas ir nepieciešams – svaigums, asumiņš, sulīgi augļi un garda, kraukšķīga pīle. Recepte no izcilā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem.
Spinātu lapiņas, paprika, avokado, āboli un granātāboli – garšīgu salātu pamats. Ja vēl papildināti ar kraukšķīgiem riekstiem un saldeni skābenu mērcīti, tie būs patiesi izdevušies. Recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.
Ne pārāk sarežģīta deserta recepte - Filadelfijas siera un kakao krēms, kuru atsvaidzina saldskābās granātābolu sēkliņas.
Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.
Garda un spēcinoša maltīte brokastīm vai launagam – kvinojas putra, kas novārīta kokosriekstu pienā. Pasniedz ar granātābolu sēkliņām un medu.
Aromātiska greipfrūtu un granātābolu sulas marmelāde. Derēs kā ziešanai uz grauzdiņiem un pankūkām, tā pasniegšanai siera platēs.
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.
Koši sarkanais, kārdinošais granātābolu kokteilis ir izcils draugu sagaidīšanas dzēriens, lai uzsāktu Ziemassvētku ballīti. Ļoti svarīgi, lai visas sastāvdaļas būtu ļoti aukstas, ledainas. Lielākās viesībās īsi pirms viesu ierašanās sajauc kokteili, ielej lielā krūkā un glabā krūku ledū, līdz ierodas viesi.