Savukārt šajā rakstā vari uzzināt veidus, kā palīdzēt organismam cīnīties ar vīrusiem, stiprinot imūnsistēmu.
Par daudz kofeīna
Kafija un tēja var nākt par labu veselībai, jo tajās ir augsts antioksidantu līmenis, kas palielina organisma spēju cīnīties ar dažādiem iekaisumiem. Tomēr pārāk daudz kofeīna, kas atrodams šajos dzērienos, var pasliktināt miega kvalitāti, kas savukārt dara pretējo – var samazināt organisma spēju cīnīties ar iekaisumiem un pasliktina imunitāti.
Lai neiedragātu imūnsistēmas darbību, atsakies no dzērieniem, kas satur kofeīnu, kuros nav barības vielu un kuriem pievienots cukurs vai mākslīgie saldinātāji, piemēram, saki nē limonādei vai enerģijas dzērieniem. Savukārt kafiju un tēju pēdējoreiz dienas laikā dzer vismaz sešas stundas pirms miega, lai samazinātu miega traucējumu iespējamību.
Par daudz alkohola
Pārmērīga alkohola lietošana sevī ietver gan nepārtrauktu dzeršanu, gan stipro alkoholu lietošanu. Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pārmērīgu alkohola lietošanu definē kā – vienā reizē četru vai vairāk dzērienu izdzeršana sievietēm, bet vīriešiem piecu un vairāk dzērienu. Smaga alkohola lietošana nozīmē, ka sieviete nedēļas laikā patērē vismaz astoņus dzērienus, bet vīrietis – 15 un vairāk.
Ja pieķer sevi pie domas, ka alkoholu lieto vairāk nekā vajadzētu, mēģini samazināt tā patēriņu līdz ne vairāk kā vienam dzērienam dienā vai, ja iespējams, nelieto vispār. Nepieciešamības gadījumā meklē profesionālu palīdzību.
Par daudz sāls
ASV SPKC atklāj, ka vairāk nekā 70 procentus sāls ikdienā uzņemam no ķīmiski apstrādātiem ēdieniem. No tā izriet, ka labākais veids, kā samazināt sāls patēriņu, ir ierobežot šo produktu lietošanu uzturā, piemēram, čipsu, saldēto picu un citus gardumus. Lai pārliecinātos, cik daudz sāls ir tavos iecienītākajos produktos, veikalā pārbaudi etiķetes.
Runājot par to, cik daudz sāls dienas laikā ieteicams lietot, tā ir tējkarote sāls jeb 2300 miligrami nātrija. Iespējams, tev ļoti patīk gatavot, un sāls ir tava iecienītākā garšviela, taču tas nebūt nenozīmē, ka katram ēdienam jāpievieno daudz sāls. Tā vietā vari pievienot tikai šķipsniņu un to kombinēt ar citām garšvielām un garšaugiem, tādējādi arī samazināsi diena slaikā uzņemto sāls daudzumu.
- Šajā rakstā vari uzzināt citus iemeslus, kāpēc samazināt sāls patēriņu, kā arī ieteikumus, kā to izdarīt.
Par daudz cukura
Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka šī brīža tev pilnībā jāatsakās no cukura, taču par ļaunu nenāks atteikties no kāda ierastā našķa vai papildus cukura pievienošana saldajam ēdienam. ASV sirds asociācija iesaka samazināt pievienotā cukura – tā, kuru tu vai pārtikas ražotāji pievieno produktiem – daudzuma samazināšanu sievietēm līdz sešām tējkarotēm dienā, bet vīriešiem līdz deviņām tējkarotēm. Vizualizēšanai – vienā tējkarotē ietilpst četri grami pievienotā cukura, no tā izriet, ka sievietēm tie ir 24 grami, bet vīriešiem 36 grami dienā.
Ja tu esi no tiem, kas cīnās ar stresu, ēdot cukurotus produktus, laiks izmēģināt veselīgākas stresa mazināšanas alternatīvas. Tā var būt saruna ar mīļajiem cilvēkiem, meditācija, fiziskās aktivitātes, grāmatu lasīšana, pat video spēles var palīdzēs samazināt vēlmi ''apēst savas jūtas''.
- Te noskaidro, kā veselību ietekmē pārmērīgs cukura patēriņš.
Par maz šķiedrvielu
Runājot par ieteicamajām dienas devām, sievietēm būtu jāuzņem vismaz 25 grami, bet vīriešiem vismaz 38 grami šķiedrvielu dienā. Labākais veids, kā to izdarīt, ir – ēdot vairāk pilngraudu ēdienu, augļus, dārzeņus, pākšaugus (pupas, lēcas, zirņus), riekstus un sēklas. Nomaini cukurotās brokastu pārslas pret auzu pārslām, kas papildinātas ar augļiem un riekstiem, kā arī baltos rīsus iemaini pret brūnajiem. Samazini gaļas patēriņu un tās vietā ēd pupiņas vai lēcas, cepumus un čipsus aizstāj ar augļiem, riekstiem vai dārzeņiem.
- Šeit vari uzzināt citus veidus, kā šķiedrvielas ietekmē veselību.
Par maz zaļo dārzeņu
Vislielāko ieguvumu veselībai var sniegt tieši krustziežu dzimtas zaļie dārzeņi, piemēram, lapu kāposti, dārza kāposts, brokoļi, galviņkāposti un Briseles kāposti. Nedēļā ieteicams apēst vismaz trīs tasītes jeb 450 gramus zaļo dārzeņu. Tos vari ēst svaigā veidā (neapstrādātus), piemēram, lapu kāpostu salātus vai brokoļus ar mērcīti. Tāpat vari tos sautēt, tvaicēt, apcept cepeškrāsnī vai pagatavot sev citā tīkamā veidā.