burgers uzturs veselība maltīte
Foto: Shutterstock

Holesterīns ir taukaina viela asinīs, kuru galvenokārt ražo aknas, bet daļu no tā iegūstam arī caur uzturu. Šķiet, piekritīs daudzi – tam tiek piedēvēta slikta reputācija, taču holesterīna klātbūtne asinīs pēc savas būtības nav slikta – mūsu ķermenim šī viela ir nepieciešama, lai veidotu šūnas un ražotu hormonus. Tiesa, ja holesterīna līmenis kļūst pārāk augsts, uz artēriju sieniņām var veidoties nogulsnes, kas savukārt var izveidot aizsprostus asinsvados. Tas palielina sirds problēmu risku.

Ir trīs holesterīna veidu: zema blīvuma lipoproteīni (ZBL), kurus sauc arī par slikto holesterīnu, augsta blīvuma lipoproteīni (ABL), ko dēvē arī par labo holesterīnu, un triglicerīdi – cita veida tauki asinīs, uzskaitīts portālā ''Prevention''. Kopējais holesterīna līmenis ir visu kombinācija. Novecojot, aknu spēja efektīvi likvidēt slikto holesterīnu samazinās, līdz ar to palielinās paaugstināta holesterīna līmeņa risks. Vissatraucošākais par paaugstinātu holesterīna līmeni ir tas, ka tas ne vienmēr rada acīmredzamus simptomus. ''Ja tu neveic pārbaudes, ir grūti noteikt, kāds ir tavas holesterīna līmenis,'' skaidro Demilade Adedinsevo, medicīnas zinātņu doktore, kardioloģe.

Paaugstināta holesterīna līmeņa simptomi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!