Vielmaiņa jeb metabolisms ir termins, kas raksturo visas ķīmiskās reakcijas ķermenī. Tā ir dzīvības uzturēšanai un visu orgānu pilnvērtīgai funkcionēšanai nepieciešamā enerģija. Būtībā vielmaiņas laikā ēdiens tiek pārvērsts "degvielā" organismam vai arī taukaudu veidā uzkrājas iekšējās rezervēs. Lai arī vielmaiņas ātrums katram jau ģenētiski ielikts šūpulī, ir gana daudz faktoru, kas šo mantojumu var sabojāt vai tieši otrādi – uzlabot.
Neignorē olbaltumvielas
Ja ēdienkarte ir daudzveidīga, lielākoties problēmām ar olbaltumu apgādi nevajadzētu būt. Olbaltumvielas vēlams uzņemt katrā pamatēdienreizē, jo tās uzsūcas ierobežotā daudzumā. Te svarīgi atcerēties, ka pieauguša vidusmēra cilvēkam vidēji rēķina vienu gramu olbaltumvielu uz kilogramu svara. Raugi, pēc ēšanas daļu no uzņemtās enerģijas organisms patērē, lai apēsto sagremotu. To dēvē par pārtikas termisko efektu. Kā vēstīts portālā "Healthline.com", olbaltumvielām ir augstāks pārtikas termiskais efekts – lēsts, ka, lai sagremotu olbaltumiem bagātus produktus, vielmaiņas ātrums pieaug par aptuveni 15 – 30 procentiem. Salīdzinājumam: ogļhidrātiem tie ir pieci līdz desmit procenti, taukiem no nulles līdz trīs procentiem. Tāpat olbaltumvielu uzņemšana pietiekamā daudzumā nodrošina ilgāku sāta sajūtu un samazina kāri našķoties starp ēdienreizēm.