Foto: Unsplash

Vairāk nekā puse jeb 54% strādājošo reizi nedēļā un vēl biežāk darba dēļ jūtas emocionāli iztukšoti, liecina interneta personāla atlases uzņēmuma "Alma Career Latvia" un IT uzņēmuma "Visma" veiktā aptauja. Darbavietās ar augstāku digitalizācijas līmeni darbinieki jūtas labāk.

"Izspiestā citrona" sajūtas biežāk izjutuši gados jauni darbinieki. Visvairāk jeb 68% respondentu vecumā no 18 līdz 25 gadiem atzinuši, ka vismaz reizi nedēļā un biežāk izjutuši emocionālu iztukšojuma sajūtu, bet 62% jauno cilvēku reizi nedēļā līdz pat katru dienu esot "izspiesta citrona" sajūta.

Psiholoģe Marija Ābeltiņa komentē, ka "arī citur pasaulē visbiežāk izdegšana darbavietā skar jauniešus. Tam var būt vairāki iemesli. Nereti jaunieši vienlaicīgi gan strādā, gan studē, gan cenšas sakārtot savu privāto dzīvi. Visbiežāk to var paveikt uz atpūtas un pilnvērtīga miega rēķina. Turklāt jaunieši ir savas karjeras sākuma punktā, kas nereti prasa lielāku piepūli un iesaisti. Tas viss rada objektīvi milzīgu slodzi, kas var rezultēties profesionālā izdegšanā."

"Tas nenozīmē, ka citas vecumgrupas ir pasargātas no hroniskā stresa sekām darbavietā, slodze ir tikai viens faktors, kas mūs var izdedzināt. Neveselīgas attiecības, vadītāja atbalsta trūkums, netaisnīga resursu sadale un kontroles trūkums par darāmo ir tikai daži piemēri profesionālo izdegšanu provocējošiem faktoriem. Kopumā mums visiem nāktu par labu, ja mēs vairāk ieklausītos savās vajadzībās, atbalstītu viens otru un pārstātu normalizēt nogurumu," uzsver psiholoģe Marija Ābeltiņa.

"Izspiestā citrona" sajūta sievietēm ir izteiktāka nekā vīriešiem. 56% sieviešu atzīmē, ka vismaz reizi nedēļā un biežāk darba dienas beigās jūtas izspiesti, bet tikai 5% norāda, ka nekad nav darba dēļ jutušās iztukšotas. Tikmēr retāk (bet tāpat daudz) 47% vīriešu atzīmē, ka vismaz reizi nedēļā un biežāk darba dienas beigās jūtas kā citrons, bet 6% nekad nav jutušies iztukšoti darba dēļ.

"Būtiska atšķirība darbinieku noguruma līmenī redzama saistībā ar uzņēmuma digitalizācijas līmeņa novērtējumu – darbavietās ar plašākām tehnoloģiju un automatizācijas iespējām darbinieki daudz retāk jūtas iztukšoti vai kā "izspiesti citroni"", uzsver "Visma Enterprise" vadītāja Antra Zālīte. "Atšķirība ir ļoti liela. Vidē ar zemu digitalizācijas līmeni 69% darbinieku atzīmējuši, ka jūtas iztukšoti vismaz reizi nedēļā vai biežāk. "

"Mūsdienās ir tikai normāli, ka darbinieki vairs nevēlas veikt manuālas, viegli automatizējamas darbības, jo cilvēka laiks ir vērtīgākais resurss," skaidro Zālīte. "Tehnoloģiju izmantošana ļauj vienkāršot procesus, uzlabot darba produktivitāti, kā arī sniedz iespēju fokusēties uz attīstību un jēgpilnu darbu. Šāda darba vide mazina ikdienas spriedzi un sniedz daudz lielāku gandarījumu par ikdienas darbu."

"Aptaujas rezultāti liecina par augstu emocionālās izdegšanas līmeni starp Latvijas darba ņēmējiem, īpaši jaunu cilvēku un sieviešu vidū. Tas akcentē darba devēju lomu, lai radītu atbalstošu un iekļaujošu darba vidi, kas palīdzētu mazināt šo problēmu. Digitalizācija un tehnoloģiju ieviešana var būt nozīmīgs solis, lai samazinātu darbinieku izdegšanu. Tāpēc ir svarīgi veicināt inovācijas un izglītot darbiniekus par efektīvu tehnoloģiju izmantošanu. Šie pasākumi kopumā varētu uzlabot darba apstākļus un darbinieku labsajūtu," stāsta Aivis Brodiņš, "Alma Career Latvia" vadītājs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!