Foto: Shutterstock
"Šefs mani noteikti atlaidīs", "Sieva manī ir vīlusies", "Ārsts diagnozi neapstiprināja, bet es viņam neticu"... Mēs visi periodiski nervozējam dažādu iemeslu dēļ. Bet, kad trauksme neapklust, centieni nomierināties situāciju vēl tikai pasliktina.

Kognitīvais psihoterapeits, grāmatas "Zāles nerviem: kā pārstāt uztraukties un iegūt prieku no dzīves" ("The Cure for Nerves: How to Stop Worrying and Enjoy Life.") autors Roberts Līhijs, kurš publicējas ļoti daudzos psihologu un psihoterapeitu veidotos portālos, tostarp "Psychology Today", nosauc desmit sliktākās stratēģijas, kā tikt galā ar nemiera sajūtu. Savukārt speciālisti vietnē "Mental health commission" sniedz dažus praktiskus ieteikumus, kā pareizāk tikt galā ar nemiera sajūtu.

Tu meklē apstiprinājumu

Tu uztraucies, ka neizskaties pietiekami labi, un nemitīgi vaicā savam partnerim: "Kā tu domā, kā es izskatos? Normāli?" Tev šķiet, ka nelielas sāpes krūšu apvidū ir vēža pirmie simptomi, un tu klauvē pie ārsta durvīm, lai noskaidrotu: "Es vēl dzīvošu?" Vai arī nervozē kāda puiša dēļ, kuru satiki ballītē. "Viņš žāvājās, jo viņam ar mani bija garlaicīgi?" – tu vērsies pēc padoma pie draudzenes.

Problēma ir tāda, ka ar vienu apstiprinājumu tev nepietiek. Tu meklēsi tos atkal un atkal, cenšoties iegūt vairāk garantiju, lai samazinātu savu nemieru un nenoteiktību vismaz tuvākajās minūtēs. Taču neviens apstiprinājums nepalīdzēs, jo tu, visticamāk, sāksi šaubīties arī par savu apstiprinājumu.

Varbūt draudzene tevi vienkārši atbalsta, sakot, ka tu labi izskaties, bet patiesībā viņa nemaz tā nedomā? Vai arī ārsts nevar precīzi pateikt, vai tas ir vēzis vai nav, neveicot konkrētus izmeklējumus. Rīkojoties tā, tu centies iegūt garantiju – tā vietā, lai mācītos dzīvot ar nenoteiktību, bet tas savukārt ir svarīgs elements cīņā ar trauksmi.

Tu centies pārstāt domāt

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!