Foto: Shutterstock
Kad sporta zāle nav pa ceļam, kad nīkšana telpās nesaistās ar fiziskās formas atgūšanu vai vienkārši svaru cilāšanai sporta zālē nav laika, uzturēt sevi fiziskā formā un ikdienā kustēties iespējams arī citos veidos. Piedāvājam septiņas idejas, kā savu ikdienu padarīt sportiskāku un veselīgāku. Lai rudens nogurums paliek citu ziņā, aktīvākie nezaudē možumu un enerģiju arī pelēkās dienās.

No rīta, skatoties ziņas, iestiep muskuļus

Foto: Shutterstock

Uzreiz pēc pamošanās ļoti svarīga ir muskuļu izstaipīšana. Ne velti dzīvnieki to vienmēr izdara, bet cilvēki piemirst. Pēc muskuļu iestiepšanas ķermenis ir gatavs fiziskai slodzei un dienas gaitām kopumā.

Muskuļu iestiepšana katru rītu mazina:

  • nogurumu un miegainību;
  • iespēju izmežģīt locītavas vai sastiept muskuļus;
  • muguras sāpes un to risku;
  • muskuļu sāpes un sasprindzinājumu.
Tā, kā no rītiem nekam nav laika, kur nu vēl sportošanai, pāris minūšu stiepšanās vingrojumi neizjauks dienas ritumu un palīdzēt sagatavot ķermenis visai dienai.

Stiepšanās vingrinājumi sasprindzinātiem muskuļiem un nogurušam prātam

Foto: Shutterstock

Stiepšanās vingrinājumi ir obligāta katra fiziskā treniņa sagatavotība. Tomēr to izpilde ir ļoti ieteicama ikvienam, jo tie sniedz ķermenim fizisko un garīgo relaksāciju, mazina muskuļu sasprindzinājumu, arī sāpes, kā arī, protams, attīsta ķermeņa lokanību. Izpildot šos dažus stiepšanās vingrinājumus, varēsi labāk sagatavoties dienas cēlienam vai vienkārši atslābināties pēc darba, vēsta "WikiHow".

Lasīt vairāk

Uz darbu ej ar kājām

Foto: Shutterstock

Izveido jaunu dienas grafiku un ierēķini ikdienā pāris liekas minūtes, lai ceļu uz darbu mērotu kājām.

Ja tas fiziski nav iespējams, izkāp no sabiedriskā transporta piecas pieturas ātrāk vai atstāj mašīnu pāris kvartālus no darba. Lai gan šķiet, ka šādas fiziskas aktivitātes neko cilvēka ķermenim nedod, ja dienā ar kājām tiks noieta vismaz pusstunda, var tikai izrēķināt, cik daudz soļi tiks noieti nedēļā un mēnesī.

Šāda fiziska aktivitāte neprasa daudz enerģijas un laika, un katram iespējams veltīt 10 - 15 minūtes ātrai soļošanai uz biroju un no tā.

Pašlaik ir daudz un dažādas aplikācijas, kurās ievadot datus, iespējams uzzināt, cik soļi noieti un kalorijas sadedzinātas. Šāda sekošana līdzi jaunajām sporta aktivitātēm tikai motivēs piekopt aktīvu dzīvesveidu arī turpmāk.

Izmēģini jaunu hobiju

Foto: F64

Ja, kā jau vairumam cilvēku, ir sēdošs darbs. Pēc sēdēšanas birojā nepieciešamas fiziskas aktivitātes. Tām ne vienmēr jābūt trim stundām sporta zālē, cilājot smagus svarus un izspiežot no sevis pēdējās spēka paliekas.

Cilvēkiem, kuriem fitness un treniņi nepatīk, iespējams šo pašu efektu iegūt citādāk. Piemēram, uzsākot apmeklēt deju nodarbības. Tās var būt tautas dejas vietējā kolektīvā vai salsas treniņi ar savu mīļoto cilvēku. Šādas nodarbības notiek visās lielākajās pilsētās, tāpēc nav jādodas obligāti uz Rīgu un lieki jātērē laiks. Nodarbība visbiežāk notiek darba dienu vakaros, piemērotas strādājošu ļaužu grafikam.

Šo treniņu laikā tiek nodarbinātas visas muskuļu grupas, izsvīstas iepriekš uzņemtās pusdienās un sadedzināti liekie kilogrami.

''Rutks.lv'' devās izmēģināt zumbu, kas arī ir lielisks treniņš kā ķermenim, tā dzīvespriekam.

'Rutks.lv' testē: treniņš latīņamerikāņu ritmos. Kāpēc dejot zumbu?

Foto: DELFI

Ikvienai sievietei patīk būt aktīvai un labi izskatīties. Ja smaga svaru cilāšana sporta zālē šķiet pārāk vienmuļa un vīrišķīga, iespējams, jāizmēģina prieka veicinātājs un kaloriju dedzinātājs latīņamerikāņu karstasinīgajos ritmos - zumba. Arī "Rutks.lv" devās izmēģināt šo atraktīvo, veselīgo nodarbi un noskaidrot, kādēļ tik daudzas sievietes izvēlas tieši šo trenēšanās veidu.

Lasīt vairāk

Iejūties gida lomā un izveido ekskursiju visai ģimenei

Foto: Publicitātes foto

Nav nekā labāka kā pavadīt visu dienu svaigā gaisā, staigājot pa pilsētu. Ja vienam garlaicīgi, var uzaicināt ciemos sen nesatiktus draugus vai radiniekus un izrādīt savu pilsētu atbraucējiem.

Izveido maršrutu, ko apskatīsiet, iekļauj tajā gan pastaigas parkā, gan apskates objektus, kas aptver visu pilsētu, lai staigājot jāpavada visa diena.

Nesen atklāti veseli pieci veselības maršruti - Ogrē, Tukumā, Varakļānos, Cēsīs un Kauguros. Arī kādu no tiem var iekļaut aktīvās atpūtas plānā un izaicināt iziet maršrutu, pildot tur uzstādītos vingrojumus un uzdevumus, visai ģimenei.

Iznākumā sanāks lieliska tikšanās ar draugiem un nostaigāti desmit tūkstoši soļi, kas ir atzīts par ieteicamo soļu skaitu, kas katram dienā jānostaigā.

Soļošana:

  • sadedzinās apmēram 400 kalorijas;
  • uzlabos asinsriti;
  • nodarbinās kāju muskuļus;
  • uzlabos cilvēka kopējo fizisko formu.
Par to, kur uzstādīti veselības maršruti un kāpēc tie būtu jāapmeklē, lasi šeit.
Foto: Igors Komarovs

Izmanto atlaižu kuponus izmēģinājumiem

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kad pēdējo reizi darīts kaut kas pirmo reizi?

Ja nav skaidrs kādas fiziskas aktivitātes patīk vislabāk, iespējams, ka tāda vēl nav izmēģināta. Internetā neskaitāmās mājaslapās nepārtraukti piedāvā dažādus atlaižu kuponus, ar kuriem iespējams izmēģināt dažādas aktīvās atpūtas iespējas.

Varbūt, ka paukošanās nodarbība, tango dejas vai Aerial joga ir tieši tas, kas drēgnajā rudenī ir nepieciešams.

Par to, kā ir ļauties nezināmajam un izmēģināt ko jaunu lasi šajā rakstā, varbūt iedvesmo arī pašam kaut ko pamēģināt pirmo reizi.

Neparastā Aerial joga. Izmēģinām vingrošanu, karājoties kokā

Agrs vasaras rīts. Spīd saule, ir silts un mūsu skatam paveras simtgadīga ozola spēcīgie zari. Visapkārt ir tik zaļš. Esam nonākušas miera un dabas oāzē pilsētas vidū - LU Botāniskajā dārzā, lai piedzīvotu savu pirmo Aerial jogas nodarbību. Tās laikā tiek izmantots mīksts zīda šūpuļtīkls, un tieši šis elements padara šo jogas praksi tik īpašu, jo jogas asanas (pozas) tiek izpildītas, izmantojot zemes gravitācijas spēku.

Lasīt vairāk

Pārvērt mājas darbus treniņā

Foto: Shutterstock

Zināms un pārbaudīts veids, kā vienu dienu kārtīgi sportot, neizejot no mājās, ir veikt visus tajā nepieciešamos tīrīšanas un labošanas darbus. Stiepšanās, lai tiktu pie augstākajiem plauktiem, gultas pacelšana, lai iztīrītu sen aizmirstus putekļus, putekļu sūcēja pārnešana no istabas uz istabu ir tikai daži no mājas darbiem, kurus izpildot nodarbinām muskuļus un kustamies, tātad minimāli, bet sportojam.

Šādas fiziskas aktivitātes, protams, nav pielīdzināmas sporta nodarbībai fitnesa centrā, bet nogurums pēc garas mājas kopšanas dienas, vēsta par fizisku piepūli, kas katram nāk par labu un noteikti ir produktīvāks dienas pavadīšanas veids nekā sēdēšana pie televizora.

Ja mājas uzkopšana nav pietiekami aktīva, piedāvājam pāris vingrojumus mājas apstākļos, kuriem nav nepieciešams papildu ekipējums.

7 vingrojumi, ko veikt mājās bez speciāla ekipējuma

Foto: Publicitātes foto

Reizēm ne tikai laikapstākļi ir vainīgi, lai nedotos skriet ārā. Mēdz uzglūnēt arī dažādas citas atrunas. Taču tas nav šķērslis, lai mājas apstākļos izvingrinātu tās pašas muskuļu grupas, kas strādā skrējiena laikā. Tāpēc sadarbībā ar Sieviešu skrējienu un Nike Training Club treneri Mikusu Embrektu piedāvājam izmēģināt septiņu vienkāršu vingrojumu kompleksu.

Lasīt vairāk

Pēc darba dodies skriet


Foto: Shutterstock
Skriešana vēl joprojām ir vieglākais veids, kā ikdienā, bez liekas atribūtikas svaigā gaisā sportot. Ja cilvēks dzīvo ārpus pilsētas, ir iespēja skriet pa mežu. Svaigais gaiss, klusums un miers noteikti uzlabo vēlmi doties skriet un izrauties no ikdienas steigas un trokšņiem.

Ja dzīvo pilsētā, noteikti tuvumā ir kāds parks vai garāka iela, kas piemērota skriešanai. Tad, aizmirstot ikdienas pienākumus un stresu, iespējams uz brīdi no visa aizskriet.

Skrienot rudenī noteikti jāparūpējas par atbilstošu apģērbu, lai gan šķiet, ka skrienot būs silti, jābūt ir cimdiem, siltajam sporta tērpam un, ja nepieciešams cepurei vai ausainim, lai galva ir siltumā.

Tā kā ātrāk paliek tumšs, jāizvēlas atbilstošs skriešanas laiks un vieta, kas ir apgaismota un tumsā nav iespējams nomaldīties.

Protams, jāizvēlas atbilstoši apavi, lai skriešana būtu veselīga, netraumētu pēdu un locītavu veselību.

Pēc fizioterapeita Didža Rozenberga domām, cilvēkam būtu jāskrien, lai :
  • dotu fiziskajam ķermenim tam paredzēto slodzi,
  • dotu atslodzi cilvēka garīgajai daļai un
  • lai pēc gadiem pieciem, desmit, divdesmit vai vairāk ierastās kāpnes nebūtu par garām, mājas slieksnis - par augstu, vakara pastaiga - par ilgu.

Vairāk par ieteikumiem, kā pareizi skriet, lai uzlabotu, nevis bojātu veselību, lasi rakstā.

Ejam skriet! Fizioterapeita ieteikumi, kā skrienot uzlabot, nevis kaitēt veselībai

Foto: Shutterstock
Šis ir raksts tiem cilvēkiem, kuri savā dzīvē grib ieviest veselības sporta disciplīnu –
skriešanu
. Par to, kas ir skriešana, kā tai sagatavoties un
kā skriet pareizi
.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!