Ģimenes sīpoli (Allium cepa var. aggregatum) ir vieni no senāk audzētajiem sīpoliem Latvijas teritorijā. Tie ir veidojušies no senām Krievijas šķirnēm ar izteikti sīvu garšu un spēcīgu cerošanu: 'Skopinskaja', 'Rjazaņas', Jeferemovas' un citas. Mūsdienās cilvēki biežāk audzē saldās un vidēji sīvās Eiropas izcelsmes sīpolu šķirnes un hibrīdus gan no sēklām, gan sīksīpoliem. Šīs šķirnes ir ražīgas, lieliem sīpoliem, viegli audzējamas. Savukārt ģimenes sīpoli ar tām nevar konkurēt vairāku iemeslu dēļ, tāpēc ģimenes sīpolus audzē arvien retāk.
Ģimenes sīpolu audzēšana ir apgrūtināta tādēļ, ka to sēklas materiāls ir paši ģimenes sīpoli, kas jāsaglabā no novākšanas brīža līdz stādīšanai. Tātad tas prasa nelielu piepūli. Turklāt pēdējos gadu desmitus mūsu reģionā izplatījušies dažādi sīpolu vīrusi, kas negatīvi ietekmē sīpolu augšanas sparu un līdz ar to arī izmēru. Tomēr nācies redzēt arī ļoti lielus un kvalitatīvus sīpolu klonus, lai arī tie ir vīrusu inficēti. Tātad viss vēl nav zaudēts, ir vēl cilvēki, kas audzē un uztur savā saimniecībā labus un ražīgus klonus.
Kāpēc tie ir tik īpaši? Pirmkārt, ja tie tiek audzēti jūsu ģimenē ilgstoši, tas ir jūsu ģimenes mantojums. Otrkārt, ģimenes sīpoli, salīdzinājumā ar dārza sīpoliem, garšas ziņā ir sīvāki, koncentrētāku garšu. Līdz ar to tie ir interesanti savu kulināro īpašību dēļ.