Kā pareizi novākt sīpolu ražu
Foto: Shutterstock
Par to, ka pienācis laiks novākt ražu, liecinās sīpolu laksti. Nobriedušā dārzeņa laksti būs noliekušies pie zemes, bet tā miziņa – kļuvusi dzeltena.

"Kamēr laksti ir zaļi un stāvoši, tikmēr tos nevajadzētu aiztikt. Kad laksti ir nožuvuši un noliekušies, tos vajag izraut un atstāt turpat uz lauka vismaz nedēļu. Ļoti labi, ja tajā laikā spīd saule, kas dabīgi tos izžāvēs un dezinficēs," tā "Māja&Dārzs" skaidrojusi dārzeņkopības saimniecības "Lejas AR" saimniece Ilze Aņūna.

Jau uz lauka var redzēt, kurš sīpols sācis bojāties un atlasīt veselos dārzeņus glabāšanai ziemai. Ja laikapstākļi ir labi, tad sīpolus nevajag likt žāvēties uz sietiem. Taču ērts risinājums sīpolu žāvēšanai ir pirtis. Nākamajā rītā pēc pēršanās, kad temperatūra pirtī jau nedaudz atdzisusi, sīpolus kādu laiciņu var atstāt uz lāvas. Šādu pašu žāvēšanas metodi var izmantot arī tad, ja izžuvis sīpols mitrumu dabūjis uzglabāšanas laikā ziemā. Vislabāk sīpolu uzglabāšanai kalpos sausa un vēsa telpa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!