Foto: DELFI

Ikvienam sēņotājam pavisam noteikti ir sava īpašā sēņošanas vieta, no kuras tukšiem groziem mājās neatgriežas nekad. Tomēr, ņemot vērā, ka lijis visai maz, rodas jautājums – kuros reģionos šobrīd varētu meklēt lielāko sēņu ražu? Sēņošanas entuziastu grupā nostāja ir visai strikta: "Īsts latvietis samaksās nodokļus par nedeklarētajiem ienākumiem, nevis atklās savas sēņu vietas." Tomēr, lai šogad nepaliktu bešā, vaicājām padomu mikoloģei Initai Dānielai. Tāpat uzzinājām, kas tad īsti ir rudens taurene – melna, gailenei līdzīgā sēne, par kuru it kā solot 200 eiro kilogramā. Vai tiešām?

Uz vaicājumu, kurp doties šajās brīvdienās, mikoloģe skaidri un gaiši saka: "Nu, protams, ka uz mežu! Un tur arī, jācer, šīs meža veltes izdosies atrast. Patiesībā jau sēņu meklēšana ir tāda kā laimes spēle. Pašam vien jāmeklē! Protams, gadās arī tā, ka aizbrauc uz konkrētu vietu un nedabū neko. Un gadās, ka trāpa uz vietu, kur sēņu ir, ka mudž."

Inita rekomendē primāri skatīties, kur ir lijis, kur pēdējās dienās bijuši kādi nokrišņi. Veiksmīga sēņu meklēšana un atrašana ir atkarīga no laikapstākļiem. Ja nelīst un ir karsts, pavisam noteikti būs "švaka raža", lai neteiktu, ka tās nebūs nemaz.

Lai arī liela daļa sēņotāju neatklās precīzas koordinātas, tomēr sociālajos tīklos cilvēki dalās vismaz ar reģionu, kuros sēnes atraduši. Ja atrada citi, varbūt izdosies arī Tev?

Pērn rakstā "Kā sēnes pēc lietus?! Cik ātri patiesībā izaug dabas veltes" eksperte atklāja: "Nav noteikta termiņa, ka, redz, tagad ir uzlijis un pēc trim dienām noteikti jāiet sēņot."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!