Foto: PantherMedia/Scanpix

Diendusa jeb īslaicīga gulēšana, snaušana dienas laikā, parasti ir ap pusdienlaiku, un šī tradīcija ir ļoti sena, lai gan mūsdienās nedaudz piemirsta. Protams, savas korekcijas ievieš straujais dzīves ritms. Taču maldīgi uzskatīt, ka diendusa ir vēlama tikai bērniem. Arī pieaugušajiem, jo īpaši jaunajiem vecākiem, tā sniegs gana daudz pozitīvo lietu.

Mūsu senči diendusu gulēja vēl 19.gadsimtā. Pie mums no šīs tradīcijas pāri palikusi tikai klusā stunda bērnudārzos. Maziem bērniem speciālisti diendusu iesaka pagulēt. Savukārt attiecībā uz pieaugušajiem dažās valstīs diendusa joprojām tiek piekopta, piemēram, Spānijā, kad īpaši lauku reģionos dzīvojošie spāņi atpūšas siestas laikā.

Svarīgi zināt, ka noteikti ir ieteicams nedaudz pasnaust dienas vidū, īpaši, ja naktī nav varēts izgulēties tā, kā gribējies. Daudz laika nemaz nav vajadzīgs, pietiek arī ar 20 minūtēm, bet ideālais laiks ir 26 minūtes. Var pat nevis gulēt, bet vienkārši atpūsties, ja nenāk miegs.

Diendusa uzlabo garastāvokli, veselību, mazina stresu, uzlabo atmiņu, palielina radošās spējas, kā arī ļauj cilvēkam pēc īsas snaudas strādāt daudz ražīgāk.

Šī atpūta obligāti nav jāveic tieši dienas vidū - plkst.12. Viedokļi dažādiem speciālistiem ir atšķirīgi, tomēr vislabākais laiks diendusai pieaugušajiem ir laiks no plkst.13 līdz 15.

Jāatceras, ka nevajag arī pārspīlēt un gulēt stundām dienas vidū, jo diendusa nav gulēšana, bet gulēšana dienas laikā var būt pat kaitīga.

Avots: Elizabete Ozola "Sapņošanas garīgā prakse".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!