grūtniece, D vitamīns, zivs, ēdiens, maltīte, veselīgs uzturs
Foto: Shutterstock
Uzturs grūtniecības laikā ietekmē gan mātes, gan mazuļa veselību. Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) kopš 2000. gada dažādu jomu profesionāļi un pētnieki veic pētījumu, kurā īpaša uzmanība pievērsta grūtnieču uztura un dzīvesveida paradumu saistībai ar liekā svara problēmām, kā arī D vitamīna un omega-3 taukskābju rādītājiem, kas līdz šim Latvijā neesot pētīti. Pētījums vēl turpinās, to vada asociētā profesore Laila Meija. Taču jau ir atziņas, ar kurām RSU dalās.

"Dati rāda, ka omega-3 taukskābju līmenis ir atšķirīgs dažādos grūtniecības trimestros un negatīva ietekme var būt gan pārāk zemam, gan pārāk augstam omega-3 līmenim. Pētnieki konstatējuši, ka grūtniecēm Latvijā visumā uzņemto omega-3 taukskābju daudzums ar uzturu un uztura bagātinātājiem ir tuvu rekomendējamam, tomēr asinīs omega-3 līmenis ir nepietiekams. Tām, kas uzturā regulāri lieto zivis, omega-3 taukskābju līmenis asinīs ir augstāks. Šādi dati prasa turpmāku pētniecību," minēts RSU Komunikāciju departamenta izplatītajā paziņojumā.

Iegūtie starprezultāti rāda, ka paaugstināts svars vai aptaukošanās ir nopietna problēma grūtniecības laikā arī Latvijā. Pirms grūtniecības jau trešajai daļai sieviešu ir liekais svars vai aptaukošanās un grūtniecības laikā tikai ceturtajai daļai svara pieaugums ir atbilstoši rekomendācijām. Lielākajai daļai grūtnieču svara pieaugums ir lielāks par vēlamo – tas ir vēl viens faktors, kas apdraud māmiņas un bērna veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!