Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija nosūtījusi uz Irānu 140 miljonus eiro skaidrā naudā un arī sagrābtus Apvienotās Karalistes un ASV ieročus apmaiņā pret desmitiem bezpilota lidaparātu karam Ukrainā, britu medijam "Sky News" apgalvojis kāds drošības nozares avots.

Krievijas militārā lidmašīna 20. augusta agrās stundās uz Teherānas lidostu slepeni nogādāja skaidru naudu un trīs munīcijas modeļus - Lielbritānijas prettanku raķeti NLAW, ASV prettanku raķeti "Javelin" un zenītraķeti "Stinger", sacīja avots, vēloties palikt anonīms, lai dalītos ar šo informāciju.

Ieroči bija daļa no Lielbritānijas un ASV militārā aprīkojuma sūtījuma, kas bija paredzēts Ukrainas militārpersonām un kas "nonāca Krievijas rokās", norāda avots. Avots sacīja, ka Teherānas rīcībā nonākušie ieroči varētu dot Irānas Revolucionārajai gvardei (IRGC) iespēju pētīt Rietumu tehnoloģijas un, iespējams, tās kopēt.

Savukārt Irāna piegādāja Krievijai vairāk nekā 160 bezpilota lidaparātus, tostarp 100 "Shahed-136" dronus, turpināja medija intervētā persona. Avots apgalvoja, ka Teherāna un Maskava pēdējo dienu laikā vienojās par vēl vienu bezpilota lidaparātu darījumu 200 miljonu eiro vērtībā, sakot: "Tas nozīmē, ka drīzumā no Irānas būs vēl viens liels bezpilota lidaparātu sūtījums [Krievijai]."

Aizvadīto nedēļu laikā Krievija pret civilajiem objektiem Ukrainā, kuriem nav nekādas militārās nozīmes, vērsusi plašus dronu uzbrukumus. Šajos uzbrukumos primāri izmantoti tieši Irānas piegādātie bezpilota lidaparāti. Dronu uzbrukumi ir nogalinājuši civiliedzīvotājus, izraisījuši plašus elektroenerģijas padeves pārrāvumus un izdarījuši spiedienu uz Ukrainas pretgaisa aizsardzību, liekot tai tērēt dārgās pretgaisa aizsardzības raķetes pret salīdzinoši daudz lētākiem bezpilota lidaparātiem.

Izskanējis, ka līdzās droniem, Irāna gatavojas agresorvalstij piegādāt arī modernākas ballistiskās raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!