Foto: AP/Scanpix/LETA
Attēli liecina, ka 17. oktobrī Baltkrievijas Mačuļišču lidlaukā gandrīz noteikti bija novietotas divas lidmašīnas "MiG-31K FOXHOUND" ar lielu uzglabāšanas tvertni netālu no aizsargvaļņa, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona ziņo, ka tvertne, iespējams, ir saistīta ar gaisā palaižamu ballistisko raķeti "AS-24 KILLJOY", lielu munīciju, kuras pārvadāšanai ir pielāgots lidaparāts "MiG-31K".

Krievija "KILLJOY" raķetes ir izvietojusi kopš 2018. gada, taču iepriekš Baltkrievijā tās nav dislocētas. Krievija laiku pa laikam ir palaidusi šos ieročus iebrukuma Ukrainā laikā, taču to krājumi, visticamāk, ir ļoti ierobežoti. Maskava turpina tērēt savu moderno tāla darbības rādiusa munīciju pret ierobežotas operatīvās nozīmes mērķiem, norāda Lielbritānijas ministrija.

Ar vairāk nekā 2000 kilometru lielu darbības rādiusu "KILLJOY" izvietošana Baltkrievijā sniedz Krievijai nelielas papildu priekšrocības attiecībā uz mērķiem Ukrainā. Tā, visticamāk, ir veikusi izvietošanu galvenokārt, lai nosūtītu vēstījumu Rietumiem un attēlotu Baltkrieviju kā arvien lielāku kara līdzdalībnieku, noslēgumā raksta britu izlūki.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!