Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas parlamenta Izmeklēšanas un drošības komiteja otrdien brīdinājusi par pieaugušo apdraudējumu, ko rada labējie ekstrēmisti, aicinot armiju un policiju pastiprināt rekrūšu pārbaudi.

Savā ikgadējā ziņojumā komisija norādījusi, ka labējo ekstrēmistu draudi pastāvīgi pastiprinājušies kopš 2017. gada, jo tiem pieslējušies tehnoloģiski zinoši jaunieši.

Lielbritānijas iekšējā izlūkdienesta MI5 uzmanības lokā saistībā ar labējo ekstrēmistu terorismu nonāk arvien lielāks jauniešu skaits, kas nav sasnieguši 24 gadu vecumu.

No 25 potenciālajiem uzbrukumiem, ko laikā no 2017. gada marta līdz 2020. gada janvārim novērsuši britu drošības dienesti, astoņus motivējusi galēji labējo ideoloģija.

Jaunais apdraudējums, ko rada labējie ekstrēmisti, ir "fragmentēts un komplicēts", un arvien biežāk labējie ekstrēmisti iedvesmojas tīmeklī. Viņu vidū pamatā ir tehnoloģiski zinoši gados jauni vīrieši, bieži vēl padsmitnieki, kas parasti uzskatāmi par "pašiedvesmotiem teroristiem", teikts ziņojumā.

Organizētās grupās darbojas tikai neliels skaits no aizdomās turamajiem, un tāpēc tos atklāt un novērot ir grūti.

"Viņu motivācija var būt ļoti individuāla, atkarīga no personīgajiem apstākļiem, viņu neapmierinātības cēloņiem un savu iespēju pašuztveres," norāda komiteja. "Tāpēc noskaidrot, kā, kāpēc un kad viņi var izšķities par uzbrukumu, ir īpaši problemātiski."

Deputāti uzsvēruši, ka armijai un policijai jāpieliek lielākas pūles, lai iztīrītu savas rindas no esošajiem vai potenciālajiem galēji labējas ideoloģijas sekotājiem.

Galēji labējie ekstrēmisti bieži demonstrē interesi par militāro kultūru, ieročiem, bruņotajiem spēkiem vai tiesībsargāšanas iestādēm un cenšas nokļūt to rindās.

Tomēr Lielbritānijas armija nesniedz savam personālam nepārprotamas vadlīnijas par dalību kādās organizācijās, "nemaz nerunājot par ekstrēmistiskām organizācijām", teikts ziņojumā, piebilstot, ka tā ir riskanta pieeja.

Komiteja atzinusi, ka līdzīgi riski pastāv arī policijā, jo rekrūšu pārbaudes procedūras ir nepilnīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!