Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dānijas parlamenta vēlēšanās uzvarējis kreiso spēku bloks, nodrošinot sociāldemokrātu līderes Metes Frederiksenas palikšanu pie varas grožiem, informē medijs BBC.

Kreiso partiju bloks ir ieguvis 90 deputātu mandātus. 87 no mandātiem iegūti Dānijas kontinentālajā daļā un vēl trīs tās autonomajās aizjūras teritorijās.

Rezultāts Frederiksenai ir radījis dilemmu. Premjerministre priekšvēlēšanu kampaņas laikā iestājās par plašu partiju koalīciju starp tradicionālajiem kreisajiem un labējiem, argumentējot, ka neparedzamu starptautisko notikumu laikmetā nepieciešama politiskā vienotība. Pati Frederiksena ir paziņojusi par atkāpšanos no amata un izteikusi vēlmi veidot plašāku koalīciju.


"Sarkanā bloka" vairākums tagad to varētu padarīt par grūti sasniedzamu mērķi, jo vairums Frederiksenas kreiso sabiedroto dotu priekšroku tradicionālai kreisi noskaņotai valdības aliansei.

"Viņa varētu izvēlēties veidot kreisu partiju koalīciju vai arī turēties pie kampaņas solījuma par politisko vienotību un apdraudēt savus tradicionālos sabiedrotos," sacīja Sune Stefīns Hansens , bijušais sociāldemokrātu padomnieks, raksta medijs "The Guardian".

"Lai ko viņa darītu, viņa varētu pievilt daudzus cilvēkus. Parlamentā ar 12 partijām – patiešām sadrumstalotu politisko ainavu – un ar tik nozīmīgiem jautājumiem, kas šobrīd ir uz spēles, kopā veidot koalīciju nebūs viegli, " sacīja Hansens.

"Mums kopā jāpārvar neskaidri laiki," norādīja Frederiksena. "Sociāldemokrātu vēlētāji devās uz vēlēšanu iecirkņiem, lai izveidotu plašu valdību. Ja vairākums partiju lūkosies uz mani kā premjerministru, es redzēšu, vai to var izdarīt. Tas ir tas, kas Dānijai nāktu par labu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!