Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ceturtdien, 10. augustā, Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) paziņoja par reģionālās rezerves spēku "aktivizēšanu", lai atjaunotu konstitucionālo kārtību apvērsuma skartajā Nigērā, ziņo medijs CNN.

Sanāksmē Nigērijas pilsētā Abujā ECOWAS līderi vienojušies par "gatavības" militāro spēku komplektēšanu, lai "atjaunotu konstitucionālo kārtību Nigērā", paziņoja komisijas priekšsēdētājs Omars Aleu Turejs.

Medijs norāda, ka sākotnēji nav bijis skaidrs, ko nozīmēs spēku "izvietošana" un "aktivizēšana". Komisijas priekšsēdētājs paziņojumā uzsvēra "apņēmību paturēt atvērtas visas iespējas mierīgam krīzes risinājumam". Arī Nigērijas prezidents Bola Tinubu uzsvēra, ka militāro spēku izmantošana būtu "pēdējais variants" krīzes risināšanai.

Īsi pēc ECOWAS sanāksmes Kotdivuāras prezidents Alasans Uatara atgādināja, ka kopiena jau iepriekš ir iejaukusies Āfrikas valstu iekšlietās, lai atjaunotu konstitucionālo kārtību: "Šodien līdzīgu situāciju piedzīvo Nigērā un ECOWAS to pieņemt nevar." Viņš informēja, ka Kotdivuāra nodrošinās 850 – 1100 karavīru, kā arī norādīja, ka tiks izvietots arī karaspēks no Nigērijas un Beninas.

Nigēras hunta jau vairākkārt brīdinājusi, ka aizstāvēsies pret jebkāda veida iejaukšanos. ECOWAS līdz aizvadītajai svētdienai noteica apvērsuma organizētājiem termiņu, lai atjaunotu amatā demokrātiski ievēlēto prezidentu Mohamedu Bazumu, tomēr šī prasība tika ignorēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!