Foto: AP/Scanpix/LETA
Bojāgājušo skats spēcīgajā zemestrīcē, kas piektdien vēlu vakarā satricināja Maroku, pārsniedzis tūkstoti, vēsta britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Marokas Iekšlietu ministrijas amatpersonu sacīto.

Zemestrīcē Marokā dzīvību zaudējuši 1037 cilvēki, sestdienas pēcpusdienā vēsta BBC.

Ievainoti vairāk nekā 1200 cilvēki, ziņo BBC.

Pasaules veselības organizācija paziņojusi, ka zemestrīce skārusi 300 000 cilvēku Marakešā un tās apkārtnē, vēsta CNN.

Tiek pieļauts, ka vēl daudzi cietušie atrodas mazos kalnu ciematos, tostarp Atlasa kalnos, kur bijis zemestrīces epicentrs.

BBC vēsta, ka varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus ziedot asinis, jo slimnīcās novērots liels ievainoto pieplūdums.

Tāpat britu raidsabiedrība ziņo, ka pasaules valstu līderi, tostarp Riši Sunaks un Džo Baidens, piedāvājuši Marokai savu palīdzību.

Jau rakstīts, ka piektdienas vakarā Maroku satricināja 6,8 magnitūdas spēcīga zemestrīce.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Tas bija pilnīgs haoss, katastrofa, ārprāts," BBC citē franču tūrista Mišela Bizē teikto aģentūrai AFP.

Savukārt britu tūriste Lorela Palmere, kura Marakešā pavada brīvdienas, BBC notikušo atminējās, sakot, ka telpa pēkšņi sākusi drebēt, un sajūta bijusi tāda, itin kā blakus istabā kāds urbtu un drupinātu sienas. "Domāju, ka tavas smadzenes uzreiz nereģistrē notiekošo, līdz brīdim, kamēr nesāk drebēt bildes rāmjos pie sienām un gulta," viņa atminējusies.

Zemestrīces epicentrs bijis aptuveni 70 kilometrus no tūristu iecienītās Marakešas. Pilsētas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zemestrīce arī šai pilsētai nodarījusi nopietnus bojājumus – sagruvušas ēkas, tāpēc cilvēki bijuši spiesti nakšņot uz ielām.

Līdzjūtību upuriem un viņu tuviniekiem izteikuši Vācijas un Indijas līderi, kā arī atsevišķos paziņojumos – Ukrainas un Krievijas prezidenti, ziņo BBC.

Līdzjūtību sestdienas rītā izteikuši arī Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).


Šī ir stiprākā zemestrīce Marokā daudzu gadu laikā. Lai gan zemestrīces Ziemeļāfrikā ir relatīvi reta parādība, 1960. gadā 5,8 magnitūdu zemestrīce pie Marokas pilsētas Agadiras prasīja tūkstošiem cilvēku dzīvību.

Jaunās zemestrīces epicentrs atradās Augstajos Atlasa kalnos uz dienvidiem no Marakešas un uz rietumiem no slēpošanas kūrorta Ukaimedenas.

Netālu no epicentra atrodas Ziemeļāfrikas augstākais kalns Tubkals.

Cilvēki sociālajos medijos jau vēlā piektdienas vakarā steidza dalīties ar katastrofas foto un video.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!