Foto: EPA/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) kodolenerģijas uzraudzības iestāde ceturtdien paziņoja, ka Irāna turpina palielināt savus augsti bagātinātā urāna krājumus, ziņo "Politico".

Savā jaunākajā ceturkšņa ziņojumā, kas ceturtdien izplatīts dalībvalstīm, Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) norādīja, ka Irāna ir vēl vairāk palielinājusi šīs rezerves kopš tās pēdējā ziņojuma septembrī.

IAEA aprēķināja, ka 22. oktobrī Irānā bija 62,3 kilogrami urāna, kas bagātināts līdz 60%, kas ir par 6,7 kilogramiem vairāk nekā septembrī.

Ieroču neizplatīšanas eksperti saka, ka Irānas pašreizējie līdz 60% bagātinātā urāna krājumi ir pietiekami vienas atombumbas izstrādei, ja bagātināšanas process tiek turpināts. Ieročiem atbilstoša bagātināta urāna līmenis ir 90%. Tomēr faktiska ieroča izgatavošana prasa papildu darbības un laiku, kā arī Irānas režīma lēmumu to darīt.

IAEA ziņojumā arī norādīts, ka 22. oktobrī Irānas kopējie bagātinātā urāna krājumi bija 3673,7 kilogrami, kas ir par 267,2 kilogramiem mazāk nekā pēdējā ceturkšņa ziņojumā septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!