Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna ir sākusi bagātināt urānu līdz 60% pakāpei savā Fordovas kodolobjektā, otrdien ziņoja valsts mediji, kas šo darbību raksturoja kā atbildi uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) kodolenerģijas uzraudzības iestādes prasību pēc ciešākas Teherānas sadarbības, raksta portāls "France 24".

Irāna citos objektos jau bagātina urānu līdz 60% tīrības pakāpei, kas ir krietni zem aptuveni 90%, kas nepieciešami kodolieroču kvalitātes materiāliem, bet virs 20%, ko tā saražoja pirms 2015. gada vienošanās ar lielvalstīm par bagātināšanas ierobežošanu līdz 3,67%.

"Vēstulē Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai (IAEA) Irāna informēja aģentūru, ka tā ir sākusi bagātināt urānu līdz 60% tīrības pakāpei Fordovas objektā," ziņoja daļēji oficiālā Irānas ziņu aģentūra ISNA, piebilstot, ka tā ir "spēcīga. atbilde" uz IAEA jaunāko rezolūciju.

IAEA 35 valstu valde ceturtdien pieņēma rezolūciju, uzdodot Irānai steidzami sadarboties ar aģentūras izmeklēšanu par urāna klātbūtni, kas konstatēta trīs nedeklarētos objektos, paziņoja diplomāti.

Irānas medijs SNN ziņoja, ka Teherāna arī būvēs jaunu centrifūgu kompleksu savos Natanzas un Fordovas kodolobjektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!