Foto: Valdis Kauliņš
Ceturtdien, 19. oktobrī, ar atvērto diskusiju dienu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) sācies ikgadējais drošības un ārpolitikas forums "Rīgas konference-2023", bet galvenie konferences pasākumi noritēs piektdien un sestdien – tiešsaistē tos varēs vērot arī portālā "Delfi".

Pasākuma rīkotāji informē, ka konferencē uzrunas teiks Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons (Thierry Breton), Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš, aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Dr. Vaira Vīķe Freiberga (Latvijas Valsts prezidente 1999.–2007.), Ziemeļeiropas direktore Atlantijas padomē Anna Vīslandere (Anna Wieslander), kā arī citas amatpersonas un eksperti.

Konferenci atklās Latvijas Republikas Valsts Prezidents Edgars Rinkēvičs.

Konferences programmā apskatīta virkne aktuālu jautājumu par Eiropas drošību un NATO, Krievijas imperiālisma radītajiem izaicinājumiem, karu Ukrainā, aizsardzības industriju un citi temati, tostarp sieviešu lomu karadarbībā. Ar pilnu konferences pamata programmu var iepazīties šeit. Papildu diskusiju piedāvājums te.

20. un 21. oktobrī (piektdien un sestdien) konferences galvenās diskusijas būs skatāmas tiešsaistē portālā "Delfi", kā arī pasākuma tīmekļa vietnē.

Kopš 2006. gada "Rīgas konference" ir kļuvusi par vienu no svarīgākajām diskusiju platformām par drošību un ārpolitiku Baltijas jūras reģionā.

"Šogad konferences fokusā ir gudri vadītas kara laika ekonomikas perspektīva Eiropā, Eiropas drošība, tostarp sievietes, miers un drošība - līderes globālu ģeopolitisku satricinājumu laikā, transatlantiskā partnerība un tās stratēģija kara pierobežā, NATO nākotnes plāni, mākslīgā intelekta un tehnoloģiju izaicinājumi," skaidro pasākuma rīkotāji.

Noslēdzot sarežģītu ģeopolitisko gadu pasaulē konferencē analizēs Indijas un Klusā okeāna reģiona stratēģiju un daudzus citus būtiskus drošības un aizsardzības elementus.

Rīgas konferenci kopīgi organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO), Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija, cieši sadarbojoties ar NATO Publiskās diplomātijas nodaļu, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Konrāda Adenauera fondu. Konferenci atbalsta Kanādas vēstniecība Latvijā, Izraēlas vēstniecība Latvijā, Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība Latvijā, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Latvijā, Gruzijas vēstniecība Latvijā, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Turcijas vēstniecība Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!