Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins pēc jūnija izskaņā sarīkotā dumpja vienojās par savu spēku došanos uz Baltkrieviju, taču NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka tur šobrīd atrodas vien daži privātā militārā uzņēmuma kaujinieki.

Intervijā ar "Politico" aizsardzības alianses līderis sacīja, ka "Vagner" spēki joprojām aktīvi darbojas Āfrikā un prom no frontes līnijas Ukrainā, bet Baltkrievijā esošo algotņu skaits ir neliels.

"Mēs esam redzējuši dažus sagatavošanās darbus "Vagner" spēku uzņemšanai," sacīja Stoltenbergs. Taču viņš piebilda: "Mēs līdz šim vēl neesam redzējuši, ka [Baltkrievijā] ieradušies daudzi." "Mēs, protams, cieši sekojam līdzi tam, kas notiek Baltkrievijā," uzsvēra ģenerālsekretārs. "Mēs esam redzējuši, ka "Vagner" spēki turpina darboties Āfrikā," viņš atzīmēja, uzsverot, ka, lai gan uz Baltkrieviju nav devušies daudzi, "daži atrodas Ukrainā, bet ne frontes līnijās".

Tomēr ģenerālsekretārs bija piesardzīgs, vērtējot "Vagner" tālākās darbības. "Es domāju, ka ir nedaudz pāragri izdarīt galīgos secinājumus," izteicās Stoltenbergs, komentējot Krievijā notikušā dumpja ietekmi uz grupējuma tālāko darbību.

Jau ziņots, ka Prigožins jūnija izskaņā apsūdzēja Maskavu nāvējošos raķešu uzbrukumos algotņu vienībām un apsolīja par to atriebties. Viņš solīja spert visus nepieciešamos soļus, lai gāztu valsts militāro vadību, piedraudot, ka viņa vadītie spēki "iznīcinās visu" savā ceļā.

Drīz pēc tam Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) paziņoja, ka sāk izmeklēšanu par aicinājumiem sarīkot "bruņotu sacelšanos". 24. jūnija rītā Prigožins paziņoja, ka ir "gatavs iet līdz Maskavai", lai dabūtu rokās aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un Ģenerālštāba priekšnieku Gerasimovu.

"Vagner" vienības ieņēma militāros objektus Rostovā pie Donas, Voroņežā un sasniedza arī Ļipeckas apgabalu, sestdienas vakarā esot vien dažu simtu kilometru attālumā no Maskavas vārtiem. Krievijas galvaspilsētā un tās apkārtnē jau tika veidotas aizsardzības pozīcijas, valsts drošības struktūrām gatavojoties potenciālām sadursmēm ar vāgneriešiem.

Tomēr tās pašas dienas vakarā Prigožins, daudziem par pārsteigumu, paziņoja, ka atsauc "Vagner" virzību uz Maskavu, pieliekot punktu aptuveni 24 stundas garajam dumpim.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!