Foto: AFP/Scanpix/LETA/F64

Pēdējo 20 gadu laikā visā pasaulē ir nogalināti gandrīz 1700 žurnālisti, vidēji vairāk nekā 80 gadā, liecina organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētā analīze, uz kuru atsaucas "Al Jazeera".

Divas desmitgades no 2003. līdz 2022. gadam bija "īpaši nāvējošas desmitgades tiem, kas kalpoja tiesībām informēt", sacīja Parīzē bāzētie mediju tiesību aizstāvji.

"Aiz šīm personām slēpjas to cilvēku sejas, personības, talants un apņemšanās, kuri ir maksājuši ar savu dzīvību par informācijas vākšanu, patiesības meklējumiem un aizraušanos ar žurnālistiku," sacīja RSF ģenerālsekretārs Kristofs Deloārs.

Irāka un Sīrija bija visbīstamākās valstis, kur strādāt par žurnālistu, un tajās "pēdējo 20 gadu laikā kopā nogalināti 578 žurnālisti jeb vairāk nekā trešdaļa no pasaules kopējā skaita", paziņoja RSF.

Šīm valstīm seko Meksika (125 nogalināti žurnālisti), Filipīnas (107), Pakistāna (93), Afganistāna (81) un Somālija (78). Ziņojumā arī norādīts, ka 80 procenti mediju pārstāvju nāves ir notikuši 15 valstīs. "Tumšākie gadi" bija 2012. un 2013. gads, "lielā mērā Sīrijas kara dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!