Foto: TASS/Scanpix/LETA

Cerot uzlabot savas valsts ekonomiskās perspektīvas un padziļināt tās enerģētikas nozares sakarus ar Ķīnu, Turkmenistānas prezidents Serdars Berdimuhamedovs 5. janvārī ieradās Pekinā divu dienu valsts vizītē, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Publiski pieejamā informācija par šo braucienu nav plaša, taču tā ir Berdimuhamedova pirmā vizīte Ķīnā kopš viņš pārņēma prezidenta pilnvaras no sava tēva Gurbanguli.

Pekinas mediji ir ziņojuši, ka Berdimuhammedovs tiksies ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu un abu pušu delegācijas apspriedīs dažādus jautājumus, sākot no Afganistānas līdz investīcijām Āzijas lielvalsts "Jostas un ceļa" iniciatīvā.

Tomēr Turkmenistānas līdera vizītes laikā par galveno sarunu tematu varētu kļūt jautājumi, kas saistīti ar sadarbību enerģētikas nozarē, tostarp dabasgāzes cauruļvadi uz Ķīnu.

Turkmenistānai ir ceturtās lielākās gāzes rezerves pasaulē, un Ķīnai ir galvenā loma Vidusāzijas valsts ārpolitikā un tās ekonomikas attīstības nodrošināšanā.

Šī pieaugošā atkarība no Ķīnas atspoguļojas Turkmenistānas tirdzniecībā ar Pekinu. Lielāko daļu no 10 miljardu dolāru ikgadējās divpusējās tirdzniecības veido Turkmenistānas eksports, galvenokārt dabasgāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!