Foto: Imago/Scanpix/LETA

Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere brīdinājusi par pieaugošo spiegošanu un kiberdraudiem no ārvalstu pretiniekiem, tai skaitā Krievijas, Ķīnas un Irānas, ziņo medijs "Politico".

"Spiegošanas, sabotāžas, dezinformācijas un kiberuzbrukumu draudi mūsu demokrātijai ir sasnieguši jaunu dimensiju," preses konferencē Berlīnē paziņoja ministre, atsaucoties 2023. gada ziņojumu par konstitūcijas aizsardzību.

Krievija ir pielāgojusi savu izlūkošanas stratēģiju pēc tās diplomātu izraidīšanas no Vācijas 2023. gadā, secināja Fēzere. Šobrīd Kremlis fokusējoties uz spiegošanu, vienlaicīgi veicot kiberuzbrukumus un dezinformācijas kampaņas pret Berlīni.

"Tālejoša kiberuzbrukumu kampaņa 2023. gadā bija vērsta pret vērtīgiem mērķiem uzņēmējdarbībā un politikā, tai skaitā pret SPD [Sociāldemokrātiskās partijas] izpildkomiteju," informēja pārstāvis no valsts iekšējās izlūkošanas aģentūras Tomass Haldenvangs. Viņš norādīja, ka kiberuzbrukumos vainojami Krievijas hakeri no grupas "APT28", ko kontrolē Krievijas militārais izlūkdienests.

Savukārt, runājot par Irānu, tās izlūkdienesti Vācijā koncentrējušies uz tās opozīcijas grupu un indivīdu novērošanu pēc plašajiem pret režīmu noskaņotajiem protestiem pagājušajā gadā, teikts ziņojumā.

Lai gan arī Ķīnas galvenais mērķis ir bijis trimdā esošo pilsoņu novērošana, Pekina koncentrējusies arī uz informācijas iegūšanu tādā jomās kā pētniecība, uzņēmējdarbība un politika.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!