Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" līderis Jevgeņijs Prigožins "Telegram" nesen publicētā video, paziņoja, ka grupējums Āfriku padara "brīvāku", vēsta raidsabiedrība BBC.

Lai gan raidsabiedrībai neizdevās noskaidrot, kur tieši video ir uzņemts, platformā "Telegram" publicētā materiālā redzams Prigožins kaujas ekipējumā. Ar grupējumu saistītā profilā apgalvots, ka Prigožins atrodas "vienā no Āfrikas valstīm". "Tētuks ir ēkā," rakstīts publicētajā ziņojumā.

Paziņojumā grupējuma dibinātājs apgalvo, ka "Vagner" valstī pēta minerālus, kā arī cīnās pret islāmistu grupējumiem un citiem noziedzniekiem. "Mēs strādājam. Gaisa temperatūra ir +50 grādi pēc Celsija – kā mums patīk. Militārais grupējums veic izlūkošanas un meklēšanas darbus, padara Krieviju vēl ietekmīgāku visos kontinentos un Āfriku brīvāku," video uzsver Prigožins.

"Taisnīgums un laime Āfrikas iedzīvotājiem. Mēs padarām dzīvi par murgu "Daesh", "Al-Qaeda" un citiem bandītiem," savu veikumu slavē Prigožins. Publicētajā video viņš paziņo, ka "Vagner" uzņem jaunus kaujiniekus un "turpinās pildīt izvirzītos uzdevumus – mēs solījām, ka mums veiksies".

Āfrikā grupējums klātesošs ir Centrālāfrikas Republikā, Mali un Burkinafaso, kur "Vagner" palīdz atbalstīt pret Rietumiem noskaņotas valdības apmaiņā pret reģionos pieejamajiem dabas resursiem. Domājams, ka Rietumāfrikas valstīs ir tūkstošiem grupējuma kaujinieku. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) un cilvēktiesību grupas jau vairākkārt apsūdzējušas grupējumu kara noziegumu pastrādāšanā.

Iepriekš ziņots, ka Mali karavīri un ārvalstu spēki, domājams, no Krievijas algotņu grupējuma "Vagner", izmanto vardarbību pret sievietēm un citus smagus cilvēktiesību pārkāpumus, lai izplatītu valstī teroru. Tāpat Lielbritānijas parlamentārā ārlietu komiteja (FAC) sarunā ar anonīmu avotu no "Vagner" uzzināja, ka grupējums vietējām varasiestādēm CĀR māca spīdzināt civiliedzīvotājus un ar to ļoti lepojas. Algotņu grupa apsūdzēta simtiem civiliedzīvotāju slepkavībās šajā valstī, vienlaikus palīdzot atbalstīt režīmu, kas maksā viņiem algas.

Plašāk par grupējuma ietekmi Āfrikā iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!