Foto: EPA/Scanpix/LETA

Par Āfrikā aktuālāko notikumu kļuvis Nigērā 26. jūlijā notikušais apvērsums. Galvaspilsētas Niamejas ielas kopš apvērsuma piepildītas ar Krievijas slavinātājiem, kas tērpušies agresorvalsts karoga krāsās un skandina saukļus "Nost ar Franciju!". Tikmēr strauji tuvojas Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) svētdien, 30. jūlijā, izteiktā ultimāta gala termiņš. Spēcīgā kopiena huntai pieprasīja septiņu dienu laikā atteikties no varas un atjaunot amatā gāzto prorietumniecisko prezidentu Mohamedu Bazumu, pretējā gadījumā draudot ar militāro iejaukšanos.

Apvērsums valstī ir radījis ļoti sarežģītu situāciju – iespējamā ECOWAS 15 dalībvalstu militārā intervence pat radījusi pilsoņu kara riskus, norāda BBC. Rietumi, visticamāk, zaudēs savas stratēģiskās pretterorisma bāzes valstī un, pārtraucot sadarbību ar rietumu valstīm, Niameja zaudēs ārvalstu finansējumu, kas veido ap 40% no valsts budžeta.

Tas viss nāk kombinācijā ar varu sagrābušās militārās huntas iespējamo nākotnes sadarbību ar Krieviju un tās algotņu grupējumu "Vagner", kas, neskatoties uz joprojām neskaidro statusu mājās, aktīvi palielina savu ietekmi Āfrikā.

Skaidrojam, kas notiek Nigērā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!