Foto: Publicitātes foto
Latvijas Patērētāju tiesību aizgādniecības savienība (LPTAS) vērš atbildīgo Saeimas deputātu uzmanību, ka tuvākajā laikā atbildīgajā Saeimas komisijā pirms 3.lasījumā parlamentā tiks skatīti ierobežojumi nikotīna spilventiņu apritei. LPTAS norāda, ka grozījumu pamatojums balstās nu jau atceltā Somijas pieredzē un nenovēršami novedīs pie pieaugoša nelegālā tabakas produktu tirgus.

LPTAS iepriekš veiktā socioloģiskā aptaujā secināts, ka trešdaļa tabakas produktu lietotāju ir gatavi iegādāties alternatīvos tabakas (nikotīna spilventiņus u.c.) produktus nelegāli, ja tie nebūs pieejami legālajā tirgū, no kuriem 85% tos jau tagad meklē Latvijā nereģistrētos interneta veikalos.

"Šobrīd izskatīšanā esošie grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā tiek pamatoti ar Somijas pieredzi, taču grozījumu virzītāji ignorē apstākli, ka Somija savu pieeju atzinusi par disfunkcionālu un to atcēlusi. Mēs uzskatām, ka tabakas produktu apritei ir jābūt stingri regulētai, bet vienlaikus regulējumam ir jābūt tādam, lai tas neradītu pretēju efektu – proti, aizliedzot produktu pieejamību vispār, liela daļa patērētāju meklēs nelegālas alternatīvas. Un, kas pats būtiskākais, tās noteikti atradīs – Somijas pieredze tam ir spilgts piemērs," norāda LPTAS pārstāvis Staņislavs Blankenfelds.

LPTAS pārstāvis norāda, ka likumprojektā paredzētie ierobežojumi tabakas produktu apritei (piemēram, 4 mg/gr nikotīna limitu nikotīna spilventiņiem, aromātu ierobežojumus u.c.) faktiski ir identiski tiem, kādi bija ieviesti Somijā un kuru rezultātā tur ievērojami pieauga kontrabandas un nelegālās tirdzniecības apjomi. Šāda situācija izveidojās, jo pasaulē netiek ražoti minētajiem nosacījumiem atbilstoši tabakas produkti.

"Ar lielu pārliecību varam apgalvot, ka ar šiem grozījumiem braucam grāvī. Un pie tam tādā, par kuru eksistenci lēmumu pieņēmēji ir lietas kursā. Somijas pieredze apliecina, ka šādi ierobežojumi nestrādā. Bez tam, legālo produktu nepieejamība nozīmēs, ka pieaugs riski, ka bērniem būs iespēja iegādāties tabakas produktus dažādās sociālo tīklu grupās," turpina Blankenfelds.

Blankenfelds atgādina, ka dažādu pētījumu rezultāti apliecina, ka Latvijas patērētājiem ir svarīga šo produktu legāla pieejamība un lielai daļai patērētāju tas ļauj neatgriezties pie smēķēšanas. LPTAS arī vienlaikus informē, ka jau kopš dienaskārtībā parādījušies priekšlikumi par šiem ierobežojumiem, virkne ārvalstu komersantu sākuši piedāvāt klientiem nikotīna spilventiņu piegādi arī uz Latviju.

"Mēs iestājamies par atbildīgu un saprātīgu jebkuras nozares regulējumu – ne mazāk svarīgi ir, lai tas pilda savu primāro funkciju. Šajā gadījumā, diemžēl virzāmies absolūti pretējā virzienā, tādēļ aicinām atbildīgos deputātus rūpīgi izvērtēt šo lēmumu pamatojumu un to iespējamās sekas," uzsver Blankenfelds.

Par LPTAS

Organizācijas darbības mērķis ir aizsargāt un veicināt patērētāju drošību un veicināt patērētāju tiesību aktu ievērošanu un veikt tiesiskas darbības patērētāju tiesību labā vai aizsardzībai. Mērķu sasniegšanai LPTAS sadarbojās ar valsts iestādēm atbilstošu politiku izstrādē un īsteno izglītojošas informatīvās akttivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!