Foto: Publicitātes foto
Šogad Tallina demonstrēs savu bioloģisko daudzveidību, ilgtspējības pārvaldību un ekoinovācijas kā Eiropas Zaļā galvaspilsēta 2023. Vairāki Tallinas rajoni tiks apzaļumoti, piemēram, bruģētais viduslaiku Rātslaukums tiks pārveidots par pagaidu parku. Pilsēta plāno vairāk nekā 60 zaļās galvaspilsētas projektus, pasākumus un iniciatīvas, tostarp 17 starptautiskus pasākumus, sākot ar ilgtspējīgo pilsētu konferenci un atklāšanas ceremoniju janvārī.

"Tallina ir ļoti lepna par 2023. gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas titulu. Jo īpaši tāpēc, ka ideja par Eiropas Zaļo galvaspilsētu dzima Tallinā 2006. gadā. Mēs vēlamies, lai ikviens Tallinas iedzīvotājs, kā arī mūsu viesi gūtu labumu no Eiropas Zaļās galvaspilsētas gada un ar to saistītajām norisēm, jo mūsu mērķis ir zaļāka pilsēta ar labāku vidi un pilsēttelpu," saka Tallinas mērs Mihails Kēlvarts.

Tallina ir bioloģiski daudzveidīga pilsēta ar dažādu biotu un ainavām – Tallinā ir vairāk nekā 2100 hektāru aizsargājamo teritoriju. Pilsētā ir parki, meži, pļavas, virsāji, smilšu kāpas, upes, ezeri, klintis, smilšainas pludmales, ielejas, niedres, purvi un pat sava sala.

Zaļās galvaspilsētas gadā Tallina koncentrēsies uz tās bioloģiskās daudzveidības atjaunošanu un aizsardzību: iecienītās pārgājienu zonas Pääsküla purva atjaunošanu un apputeksnētāju lielceļa projektēšanu – tas ir dinamisks 14 km garš lineārs parks, kas stiepsies gar veco dzelzceļa dambi un elektrolīniju koridoru un ir ilgtspējīgas bioloģiskās daudzveidības un urbanizācijas līdzāspastāvēšanas piemērs.

Programma "Zaļās trases" radīs inovatīvus "pop-up" risinājumus problemātisku vietu atdzīvināšanai Tallinas pilsēttelpā. Mērķis ir palielināt Tallinas bioloģisko daudzveidību, kā arī radīt drošu un patīkamu pilsēttelpu ikvienam. Piemēram, Rātslaukums uz laiku tiks pārvērsts par "pop-up" parku, un Igaunijas Mākslas akadēmijas studenti radīs prototipus klimatiski jutīgiem telpiskajiem objektiem, piemēram, ielu mēbeles un ceļa zīmes. Projekts ietvers arī Tallinas piekrastes zonas sakārtošanu pie kruīzu termināļa, plānojot atvērt saunu, kas darbosies visu gadu, un peldvietu.

Šogad Igaunijas iniciatīva "Pasaules tīrīšanas diena" šajā reģionā koncentrēsies uz Baltijas jūru, jo Tallina aicina pilsētas ap Baltijas jūru attīrīt savas piekrastes teritorijas.

Tallina sadarbojas ar citām organizācijām, lai padarītu pilsētu ilgtspējīgāku. Piemēram, videi draudzīgu vadlīniju veidošanā pasākumiem un pārtikai. Ilgtspējīgie "Zaļie ēdieni" ir pieejami daudzos Tallinas restorānos, un arī viens no Tallinas iecienītākajiem pasākumiem Jauniešu dziesmu un deju svētki jūnijā būs videi draudzīgs. Eiropas dienā maijā Tallinā iestādīs koku katrai dalības grupai no pilsētas.

Tallina ir labi pazīstama kā informācijas tehnoloģiju centrs, kā arī mājvieta vairākiem Igaunijas vienradžiem. Viens no Zaļās galvaspilsētas gada notikumiem būs "Zaļo tehnoloģiju nedēļa", starptautisku pasākumu sērija ar galveno uzsvaru uz ekoinovāciju veicināšanu un sadarbību starp vadošajiem uzņēmumiem, investoriem un zinātniekiem zaļo tehnoloģiju jomā, kā arī dialoga palielināšanu starp Eiropas pilsētām un uzņēmumiem. Šajā nedēļā notiks "Cleantech Forum Europe", "Greentech Expo", "Green Tiger Conference" un Smart City Convention" pasākumi.

Turklāt Tallina ir arī izstrādājusi "Izmēģiniet to Tallinā" pasākumu, aicinot uzņēmumus pārbaudīt savus viedos risinājumus. Galvenās pārbaudes jomas ir mobilitāte pilsētās un energoefektivitāte, jo tām ir vislielākā ietekme un likumdošanas gatavības pakāpe. Sadarbība starp pilsētu un vietējiem uzņēmējiem šajās jomās bijusi visefektīvākā, jo pilsētas ielās jau ir tādi pašbraucošie transportlīdzekļi kā "Clevon" un "Starship" roboti un "AuveTech" autobusi – iespējams, pirmais pašbraucošais bezmaksas sabiedriskais transports pasaulē.

Esiet laipni aicināti apmeklēt un izpētīt bioloģiski daudzveidīgu, inovatīvu un ilgtspējīgu Tallinu Eiropas Zaļās galvaspilsētas gadā! Pilnu programmu un vairāk informācijas meklējiet greentallinn.eu. Tiekamies Tallinā!

Eiropas Zaļās galvaspilsētas 2023 pasākumi Tallinā:

20.01. Ilgtspējīgo pilsētu konference "Fantastic Creatures: padarot Eiropas pilsētas drošas, iekļaujošas, stipras un ilgtspējīgas"

21.01 Eiropas Zaļās galvaspilsētas 2023 atklāšanas ceremonija

Marts: Zaļie ēdieni Tallinas restorānu nedēļā

12.04. MELT inovāciju forums

9.05. Bioloģiskās daudzveidības Eiropas diena

27.–28.05. Nākotnes forums par nākotnes pilsētām

2.–4.06. Tallinas vecpilsētas dienas un īpašā zaļās vecpilsētas programma

30. jūnijs–2. jūlijs Videi draudzīgi jaunatnes dziesmu un deju svētki

31. augusts–17. septembris: Pasaules sakopšanas dienas reģionālā akcija Baltijas jūras attīrīšanai

1.–18.09 Tallinas Pilsētas telpas festivāls

14.–17. novembris: Zaļo tehnoloģiju nedēļa: "Cleantech Forum Europe", "Greentech Expo", "Green Tiger Conference" un "Smart City" konvencija

Novembris: Melno nakšu filmu festivāla Tallinas Eiropas Zaļās galvaspilsētas 2023 programma

Decembris: Eiropas Zaļās galvaspilsētas 2023 noslēguma ceremonija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!