Foto: Freepik.com/ mego-studio
Vai zinājāt, ka ferritīns organismam ir tikpat būtisks kā svaigs gaiss, ko elpojam? Ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē, jo viens no šī vērtīgā elementa uzdevumiem ir skābekļa transportēšana organismā. Kas ir ferritīns, ko tas mums dod un kāpēc līdzekļus ferritīna līmeņa uzturēšanai ir izdevīgi iegādāties InternetAptieka.lv – par to lasiet turpinājumā.

Kas ir ferritīns un kāpēc tas ir tik svarīgs

Ferritīns ir proteīns, kas satur dzelzi, tāpēc to mēdz saukt vienkārši par dzelzi. Kāpēc mūsu organismam nepieciešama dzelzs? Iemeslu ir vairāk kā pietiekami, jo tā:

  • piedalās šūnu dalīšanās procesā;
  • palīdz samazināt nogurumu un nespēku;
  • veicina normālu imūnsistēmas darbību;
  • palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu;
  • veicina normālas kognitīvās funkcijas;
  • un visbeidzot – veicina normālu skābekļa transportēšanu organismā;

Skābeklis nepieciešams ikvienai mūsu šūnai, lai tā justos labi, tieši tāpēc ferritīna nozīme ir tik liela. Ir svarīgi, lai dzelzs līmenis asinīs ¬ norma, kādu iesaka ārsti un veselības organizācijas, tiktu uzturēta optimālā līmenī. Ferritīns grūtniecības laikā ir tik nozīmīgs, ka tā daudzums tiek pārbaudīts regulāri – elementa trūkums var ietekmēt gan māmiņas, gan gaidāmā mazuļa veselību. Kāds ir normāls feritīna līmenis? Par to turpinājumā.

Cik daudz ir pietiekoši?

Ir tādi elementi, kurus organisms neuzkrāj – tas paņem tik, cik nepieciešams, bet rezerves neveido. Ar dzelzi ir citādi, tā var būt par maz, bet tā var būt arī par daudz, tāpēc sekot līdzi otpimālam dzelzs daudzumam ir ļoti svarīgi. Feritīna normu iedala:

  • sievietēm 20 līdz 200 mg/L;
  • vīriešiem 40 līdz 300 mg/L;
  • bērniem feritīna normu nosaka saskaņā ar vecumgrupu, pārbaudiet to kopā ar ģimenes ārstu;
  • grūtniecības laikā feritīna daudzums var sarukt, taču joprojām svarīgi, lai tas būtu 20 līdz 200 mg/L. Samazinājums saistīts ar asiņu tilpuma palielināšanos sievietes organismā bērna gaidīšanas laikā.

Kāpēc svarīgi sekot līdzi normai? Zems vai kritiski zems ferritīns var izraisīt dzelzs deficīta anēmiju, pastiprinātu nogurumu, galvassāpes u.c., bet grūtniecības laikā var nelabvēlīgi ietekmēt gan māmiņas, gan mazuļa veselību. Savukārt, paaugstināts dzelzs līmenis asinīs parasti signalizē par iespējamām aknu slimībām, hemohromatozi vai hemolītisku anēmiju, ilgstoši neārstēts tas paaugstina diabēta, sirds slimību un citu nopietnu saslimšanu risku. Veselīgs un viegls veids, kā rūpēties par dzelzs daudzumu organismā – lietot uzturā produktus, kuru sastāvā ir dzelzs. Kuri tie ir?

Foto: Freepik.com/ Racool studios

Kādos produktos sastopama dzelzs

Dzelzs produktos sastopama ļoti bieži. Ikdienas ēdienkartē būtu jāiekļauj sekojoši dzīvnieku valsts produkti:

  • sarkanā gaļa – liellopu, jēra, teļa gaļa;
  • subprodukti – aknas, nieres, pastēte;
  • mājputnu gaļa;
  • olas;
  • zivis ar augstu tauku saturu – lasis, tunci u.c;

Foto: Freepik.com/ freepik

Arī augļi, dārzeņi un fermentēti produkti:

  • rieksti un žāvēti augļi;
  • pilngraudu maize, pārslas un auzas;
  • pākšaugi – pupiņas un lēcas;
  • tumšie lapu dārzeņi, spināti, brokoļi u.c.

Ja ikdienas uzturs ferritīna līmeni nenotur vajadzīgajā daudzumā, konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par piemērotākā dzelzi saturošā līdzekļa izvēli!

Ferritīns zem normas – organismam vajag palīdzēt

Lai rādītāji uzlabotos, reizēm organismam vajag palīdzību. Dzelzs tabletes, vitamīni un kapsulas palīdzēs papildināt ferritīna krājumus. Viens no InternetAptieka.lv pieejamajiem līdzekļiem Tothema 10 ml pieejams šķīduma veidā, tas ir paredzēts dzelzs deficīta anēmijas ārstēšanai un dzelzs deficīta profilaksei grūtniecības laikā. Šo līdzekli lieto atšķaidītu ar saldinātu vai nesaldinātu ūdeni pirms ēšanas, precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā. Vienmēr lietojiet šīs zāles tieši tā, kā ārsts vai farmaceits Jums teicis. Neskaidrību gadījumā vaicājiet ārstam vai farmaceitam.

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultējieties pie ārsta vai farmaceita!

ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI.

Dzelzs vitamīni – palīdzēs uzturēt ferritīna līmeni, arī profilaktiski

Lai organismam pietiktu dzelzs, ir nepieciešams arī A vitamīns, C vitamīns, B vitamīni un varš, to visu daudz ērtāk uzņemt izmantojot uztura bagātinātājus – vitamīnu kompleksus, piemēram:

  • Olimp Labs Chela-Ferr Forte kapsulas – šajā kompleksā apvienots jaunākās paaudzes dzelzs aminoskābes helāts FERROCHEL, folskābe, C, B6 un B12 vitamīni;
  • Floradix dzelzs šķīdums – satur dzelzi, B un C vitamīnus un citas vērtīgas vielas, kas palīdz samazināt nogurumu un nespēku;
  • Globifer 14 mg tabletes – veicina sarkano asinsķermenīšu un hemoglobīna normālu veidošanos;
  • TecnoFer Plus 30 mg – šī līdzekļa sastāvā ir dzelzs bisglicināts un nātrija algināts, tas palīdz uzturēt optimālu dzelzs līmeni organismā. Preparāta patentētais sastāvs nodrošina maksimālu dzelzs uzsūkšanos.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Dzelzs preparāti par zemām cenām InternetAptieka.lv klāstā

Ja Jūsu organismam nepieciešams papildu ferritīns, piemērota līdzekļa meklēšanu sāciet InternetAptieka.lv. Kāpēc? Jo šajā e-aptiekā pieejams plašs līdzekļu klāsts un zemas cenas. Jūs saņemsiet izcilu apkalpošanu un mūsdienīgu servisu – to ir vērts pamēģināt. Patīkams papildu bonuss ir iespēja darba laikā konsultēties ar profesionāliem farmaceitiem telefoniski, online čatā vai Whatsapp platformā – kā Jums ērtāk. Neticēsiet, bet piegāde visiem pasūtījumiem tiek nodrošināta bez maksas. Lai Jums laba veselība!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!