Foto: AP/Scanpix

"Europol" sadarbībā ar Latvijas Valsts policiju (VP) un Spānijas varasiestādēm vairākās vietās Spānijā un Kolumbijā atrada 6,5 tonnas kokaīna 223 miljonu eiro vērtībā, portāls "Delfi" noskaidroja "Europol".

VP portālam "Delfi" apstiprina, ka Valsts policija šajā izmeklēšanā, kas sākta 2022. gada oktobrī, sniedza būtisku atbalstu un strādāja ciešā sadarbībā ar Eiropola un Spānijas kolēģiem, tomēr, ņemot vērā faktu, ka izmeklēšanu neveic, plašāk Latvijas iesaisti un kopējo situāciju nekomentē.

Kā vēsta "Europol," kopumā veiktas astoņas kratīšanas Kolumbijā un Spānijā, veikti 13 aresti – arestētas gan 6,5 tonnas kokaīna, gan automašīnas, luksusa klases rokaspulksteņi un 1,5 miljoni eiro skaidrā naudā.

Narkotiku tīkla līderis uzskatāms par vienu no Spānijas lielākajiem narkotiku dīleriem. Šis dīleris, atrodoties Spānijas pilsētā Malagā, vadīja liela mēroga narkotiku biznesu, pārvedot narkotiku kontrabandu no Ekvadoras un Kolumbijas uz Eiropas Savienību.

Kā vēsta "Europol," viņš ar uzņēmuma starpniecību atmazgājis nelikumīgus īpašumus, vienlaikus arī mēģinājis korumpēt valsts amatpersonas.

Portāls "Delfi" iepriekš vēstīja, ka 2021. gada nogalē Latvijā veikalā nogādātas banānu kastes, kurās iekšā atrasti 168 kilogrami kokaīna. VP gan norāda, ka šie gadījumi nav savstarpēji saistīti.

Kā vēstīts Valsts policijas mājaslapā, Eiropola (Europol) pirmsākumi meklējami 1992. gada 7. februārī, kad tā izveidošanu apstiprināja Māstrihtas līgumā par Eiropas Savienību. Eiropols savu mītni izvietoja Hāgā, Nīderlandē, un 1994. gada 3. janvārī, dibinot Eiropola Narkotiku apkarošanas vienību (EDU), tā primārais un galvenais uzdevums bija cīņa ar narkotisko vielu nelegālu apriti Eiropas Savienības teritorijā. Pakāpeniski Eiropola kompetencē pievienojās cīņa ar citām organizētās noziedzības formām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!