Foto: Valsts policija

Valsts policija (VP) aizturējusi divus skinhedu subkultūras pārstāvjus, kuri 15. jūnijā aplaupīja kādu 2007. gadā dzimušu puisi, norāva no viņa apģērba Latvijas Republikas karogu, piespieda runāt krievu valodā, kā arī slavināt Krievijas tautu, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Šā gada 15. jūnijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvaldes amatpersonas uzsāka kriminālprocesu par Rīgas centrā paveiktu laupīšanu un naida izraisīšanu. Divi jaunieši, dzimuši 2002. gadā un 2008. gadā, aplaupīja kādu 2007. gadā dzimušu jaunieti. Laupīšanas rezultātā atņemts mobilais tālrunis, bezvadu austiņas, 30 eiro, kā arī no jaunieša apģērba norauts Latvijas Republikas karogs. Abi skinhedu subkultūras pārstāvji aplaupītajam jaunietim likuši runāt krievu valodā un slavināt Krievijas tautu. Visu notiekošo, izmantojot mobilo tālruni, filmēja viena no personām.

Tajā pašā dienā, 15. jūnijā, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts drošības dienesta amatpersonām aizturēja abus jauniešus. 17. jūnijā jaunieši atzīti par aizdomās turētām personām, kā arī dzīvesvietas kratīšanas laikā pie 2002. gadā dzimušā jaunieša atrasts nelikumīgi glabāts šaujamierocis, narkotiskās vielas un atribūtika, kas attiecināma uz skinhedu subkultūru.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176. panta otrās daļas, proti, par laupīšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kriminālprocess kvalificēts arī pēc Krimināllikuma 78. panta trešās daļas – par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, ja tā saistīta ar vardarbību vai draudiem vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Abi jaunieši iepriekš nav sodīti.

17. jūnijā 2008. gadā dzimušajam jaunietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, taču 18. jūnijā 2002. gadā dzimušajam jaunietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Norādāms, ka visas nolaupītās mantas atsavinātas no aizdomās turētajām personām.

Šī ir jau otrā reize neilgā laikā, kad tiek aizturēti skinhedi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!